De mooiste treinexcursies in Amerika en Canada

Tuf door glooiende gebieden, over statige bruggen, langs ravijnen, door groene bossen en wuivende graanvelden. Vanuit de trein zie je het veelzijdige landschap van een heel andere kant. Dus plof neer in een stoel van een oude stoomtrein of de modernere Amtrak en zie het landschap aan je voorbij trekken. In deze blog: de mooiste treinexcursies in Amerika en Canada.

1. Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad – Durango, Colorado

Al sinds 1880 tuft de historische stoomtrein over de Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad. Geen wonder dat deze treinreis op veel verlanglijstjes staat en behoort tot een van de mooiste treinroutes van Amerika. Stap in voor een onvergetelijke rit terug in de tijd langs de Animas-rivier naar de historische mijnstad Silverton. Onderweg zie je de San Juan Mountains liggen en passeer je vruchtbare akkers, oude wegen waarover ooit postkoetsen denderden en vroegere mijnwerkerskampen. De trein zelf is met al dat houtwerk ook een plaatje. Ga je voor een zitplaats in een overdekte coupé of een open wagon? De keus is aan jou. Heen reis je met de trein (3,5 uur), een bus brengt je terug (1,5 uur). De treinen rijden van mei tot en met oktober. Kinderen tot 3 jaar rijden gratis mee, mits ze op schoot zitten. We raden je aan om vooraf je kaartjes te reserveren.

Treinreis Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad

2. Agawa Canyon Tour Train – Sault Ste. Marie, Ontario

Dit treintraject is zonder twijfel een van de mooiste van Canada! Je treinexcursie start in Sault Ste. Marie en voert 183 kilometer lang over houten spoorbruggen, langs meren en door dichte bossen. Dankzij de grote glazen ramen kun je de omgeving perfect in je opnemen, maar je kunt de route ook volgen via de beeldschermen aan boord. Het absolute hoogtepunt van de treinreis is de Agawa Canyon. Hier daalt de trein 150 meter de diepte in en rijdt over de bodem van de miljoenen jaren oude canyon. Bij het Agawa Canyon Wilderness Park heb je anderhalf uur de tijd om rond te wandelen en een kijkje te nemen bij de watervallen. De trein rijdt het hele jaar, maar met name de kleurrijke herfst is popualair. We raden je aan om in die maanden vooraf kaartjes te reserveren. Eten en drinken is aan boord verkrijgbaar, maar je mag ook je eigen lunchpakketje meebrengen.

Agawa Canyon Train Agawa Canyon Train

3. Conway Scenic Railroad - White Mountains, New Hampshire

Wat is er gaver dan het schilderachtige landschap van de White Mountains te verkennen met de trein? De historische Conway Scenic Railroad brengt je langs pittoreske dorpjes en de overdekte bruggen waar dit gebied bekend om staat. Het 18e eeuwse station van North Conway alleen al is een plaatje op zich. Je kunt kiezen uit twee routes. De ‘Valley Train’ brengt je in 55 minuten naar Conway en de ‘Notch Train’ naar Bartlett duurt in totaal vijf uur. De ‘Notch Train’ is ook de spectaculairste route. Je rijdt langs ravijnen, door het diepe Crawford Notch en langs watervallen. Je hebt een uur de tijd om Barlett te verkennen voordat de trein weer terug rijdt. Voor kinderen tot 3 jaar is deze treinexcursie gratis, kinderen van 3 tot 12 jaar krijgen korting.

Historisch station in North Conway Uitzicht vanaf Conway Scenic Railroad

4. White Pass & Yukon Route – Skagway/Whitehorse, Yukon

Maar weinig treinreizen zijn zo indrukwekkend als de White Pass & Yukon Railroad (WP&YR)! Dat heeft mede te maken met de omstandigheden waarin het in 1898 werd aangelegd. De route was bedoeld om het goud te vervoeren tijdens de Klondike Gold Rush. Gezien de barre weersomstandigheden, de massieve bergen en de duizelingwekkende diepte is het een wonder dat de rails er na ruim twee jaar lag. Ironisch genoeg begon toen ook het goud in de Yukon op te raken. Tegenwoordig is de White Pass & Yukon Route een symbool van onoverwinnelijkheid. De route start op zeeniveau en klimt over de ruim 800 meter hoge White Pass. Onderweg rijd je langs gletsjers, de kolkende Fraser-rivier, door tunnels en over houten bruggen. Neem plaats achter een raam of geniet vanaf het buitendek van een prachtig uitzicht over de lange rij wagons die zich door het landschap slingert. Je kunt kiezen uit verschillende routes, variërend van 3 tot 8 uur. De treinen rijden doorgaans tussen eind mei en begin september.

White Pass & Yukon Railroad

5. Grand Canyon Railroad – Williams, Arizona

Al ruim 100 jaar reizen bezoekers en cowboys per trein naar de Grand Canyon. Tegenwoordig brengt de stoomtrein je nog steeds naar de zuidzijde van deze grootse kloof. Dankzij de grote ramen geniet je onderweg van panoramische uitzichten. Aan boord kun je ook terecht voor een hapje en drankje. Je kunt kiezen uit een enkele reis of een rondrit. De 8 uur durende rondrit start in Williams. Daarvan breng je 3,5 uur bij de Grand Canyon door. De enkele reis van 2 uur en 15 minuten vertrekt vanaf Williams of terug vanaf de South Rim. De treinreizen zijn het hele jaar beschikbaar waarbij je de keuze hebt uit de Coach Class of de luxere First Class. De minimale leeftijd voor deze treinexcursie is twee jaar. Voor kinderen tot 15 jaar geldt een gereduceerd tarief.

Grand Canyon

6. Rocky Mountaineer – British Columbia & Alberta

Combineer je rondreis door Alaska of West-Canada met een onvergetelijke treinreis met de Rocky Mountaineer! Dankzij de grote ramen geniet je in je comfortabele coupé in alle luxe van een prachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte toppen van Rocky Mountains, klaterende rivieren en groene bossen. Onderweg stopt de trein in mooie plaatsen als Jasper en Banff (afhankelijk van de route die je kiest). Er zijn diverse routes mogelijk met de Rocky Mountaineer.

7. Amtrak – Boston/NYC & NYC/Washington DC

Wist je dat je de afstand tussen steden ook heel eenvoudig kunt overbruggen per trein? Zo reis je bijvoorbeeld al in zo’n vier uur van New York naar Boston of sta je in ongeveer drie uur in Washington DC. Lees meer over de mogelijkheden.

Amtrak in Washington

Ook leuk om te lezen

  • Bekijk al onze treinreizen
  • Na NYC reis je per trein naar Washington DC en verken je per auto de Deep South. Check de route
  • Met een Harley over Route 66 rijden? Dat kan. Bekijk onze motorreizen!

Wil je ook een excursie boeken bij je rondreis? Neem contact op met je reisadviseur en vraag naar de mogelijkheden.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan