De kerstigste kerstfilms

bijgewerkt op zo 24 dec 2017 15:00

Het is ieder jaar weer een dilemma: welke kerstfilm is geschikt voor het hele gezin, duurt niet eindeloos en start ná het kerstdiner? Dankzij Netflix en YouTube kun je tegenwoordig de hele decembermaand kerstfilms bingen. Maar welke film moet je hebben? Dit vinden wij de fijnste (Amerikaanse) kerstfilms!

Miracle on 34th Street (1994)

Wat doet de Kerstman als niemand gelooft dat Hij echt bestaat? Kris Kringle speelt zijn rol als Santa Clause in warenhuis Cole’s zó overtuigend dat klanten denken dat hij echt de Kerstman is – dat denkt hij zelf ook. Wanneer Kringle wordt beschuldigd van mishandeling, moeten moeder Dorey en haar vriend voor de rechtbank bewijzen dat de Kerstman bestaat. En dat Kris Kringle de echte is. Intussen is er ook nog de 6-jarige Susan, die niet in de Kerstman gelooft, tenzij haar drie grote wensen in vervulling gaan… Een bijzonder fijne film. Uiteraard met sneeuw. En liefde.

The Holiday (2006)

Wat doe je als je een gebroken hart hebt en je de feestdagen niet alleen thuis wil doorbrengen? Dan ruil je van huis! Zo komt de emotioneel geblokkeerde Amanda uit Los Angeles terecht in Iris’ lieflijke cottage in het Britse Surrey. Zullen hun harten worden geheeld?

Kerstfilms top 10

Home Alone (1990)

De achtjarige Kevin McCallister blijft alleen achter als zijn familie gehaast naar Parijs vertrekt voor de kerstvakantie. Kevin steelt met plezier zijn broers spaargeld, maakt rotzooi en springt op bed, maar het lachen vergaat hem als hij op Kerstavond zijn huis moet beschermen tegen twee inbrekers. Een spervuur aan rotjes, een kokendheet strijkijzer en lijm op de traptreden behoren tot zijn vele creatieve boobytraps... Love it or hate it. Pluspunt voor de lovers: er zijn vijf Home Alone-films. En ze worden elke kerst weer uitgezonden. Als je gedwongen wordt om te kijken: in Lost in New York krijg je nog een vleugje van de Big Apple mee.

It’s a wonderful life (1946)

Liever dan trouwen, kinderen opvoeden en zijn bedrijf runnen, wil George Bailey nieuwe werelden ontdekken. In It’s a wonderful life toont een engel de gepassioneerde doch gefrustreerde zakenman hoe de wereld eruit zou zien als hij niet had bestaan. Fijne film. Met sneeuwstorm, wanhoop, romantiek. Wel ouderwets traag. Erg traag.

The Family Man (2000)

Op Eerste Kerstdag ontwaakt de rijke, vrijgezelle zakenman Jack niet in zijn appartement in hartje New York, maar in een rijtjeshuis in New Jersey. Zijn vrijgezellenbestaan is verruild voor jeugdliefde Kate en zijn dure sportauto is nu een gezinsauto met twee kinderen… Met het thema ‘wat als...?’ lijkt The Family Man op It’s a Wonderful Life.

The Polar Express (2004)

Een hartverwarmende animatiefilm over een jongetje in een magische trein naar de Noordpool. Dansende obers die jongleren met borden, rails die in een achtbaan veranderen, de trein die glijdt over ijs... Het verhaal is wat mager en thema’s als vriendschap, heldenmoed en ‘de kerstgedachte’ worden er met de haren bijgesleept – maar de special effects maken dat ruimschoots goed.

Bonus: Frozen (2010)

Vooruit. Dit is geen kerstfilm, maar de grote hoeveelheden sneeuw, aanstekelijke liedjes en glitters in Arendelle maken alles goed. Voor wie geen Netflix en/of kinderen heeft: Frozen draait om Anne, die samen met een boerenpummel, pratende eland en een dansende sneeuwman een eind moet maken aan de eeuwige horrorsneeuw – veroorzaakt door haar zuster Elza. Some movies are worth melting for.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan