De geheimen van Utah's Mighty Five

bijgewerkt op vr 17 mrt 2023 9:00

Warme zonnestralen, koelere avonden, kleurrijk zandsteen, schitterende sterrenhemels en ongerepte natuur in vijf nationale parken: We nemen je mee naar de avontuurlijke rode rotslandschappen in Zuid-Utah. Wat is de ultieme tip van de kenners? Dat is jezelf vinden, alleen, in een groots landschap vol tafelbergen, kloven, bogen en rotspunten. Dat is vroeg opstaan voor een kop koffie en jezelf uitdagen om nét iets verder te hiken dan de anderen. Het geheim is opblijven om de zonsondergang te zien en te genieten van de show die daarna van start gaat.

Ongestoord genieten

De nationale parken van Utah behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden in West-Amerika. Nergens anders op aarde kun je vijf adembenemende nationale parken bezoeken die zo dicht bij elkaar liggen. Verstandige reizigers ontsnappen aan de drukte en genieten van de prachtige natuur zonder hordes toeristen. De tips om ongestoord te genieten van de Mighty Five: ga vroeg op pad voor een wandeling of wandel verder waar anderen stoppen. Of plan, indien mogelijk, je reis aan het begin van de lente of het eind van de herfst. Je hebt dan koelere ochtenden, maar heerlijk warme (na)middagen. Bovendien is de Melkweg dan, na zonsondergang, betoverend helder in de donkere hemel.

Zion: Emerald Pools en The Narrows

Begin je bezoek aan Zion National Park met een aangename wandeling van 4,8 kilometer naar de Emerald Pools. Na een verkoelende regenbui klateren de watervallen over de rotsen. De populieren, wilgen en de hangende varens genieten van de warme zon. Als je wilt afkoelen, ga dan naar The Narrows, de laatste halte van de shuttlebus. Hier wandel je door de Virgin-rivier, die de beroemde slot canyon heeft uitgeslepen. Hoe verder je wandelt, hoe groter de eenzaamheid. Trek geen slippers aan, maar goede wandelschoenen en neem voldoende water mee. The Narrows voeren je dwars door het hart van Zion National Park.

Wandeltip Zion National Park Activiteit Zion

Bryce Canyon: Rim Trail en Bristlecone Loop

De koele temperaturen in de lente en herfst in het hoger gelegen Bryce Canyon National Park zorgen ervoor dat een wandeling langs de kloofrand behaaglijk en aangenaam is, zelfs als de zon flink schijnt. De 8,8 kilometer lange Rim Trail brengt je van de Fairyland (dat zijn naam eer aan doet), langs hoodoos en rode rotsvinnen naar het majestueuze Bryce Point. Daarna kun je de Bristlecone Loop bij Yovimpa Point verkennen; een hike op 2.743 meter hoogte. Deze wandelroute combineert panoramische uitzichten over het amfitheater van Bryce met een aangename wandeling door een immer groen naaldbos.

zonsondergang Bryce Canyon zien Bryce Canyon wandeling

Capitol Reef: Sterrenkijken in Cathedral Valley

Met een beetje gevoel voor avontuur en een voertuig met hoge bodemvrijheid (“high-clearance vehicle”) kom je in het adembenemende achterland van Capitol Reef National Park. Volg de 96 kilometer lange gravelweg door een verlaten vallei, waar je woestijnglooiingen ziet met het kleurenpalet van een regenboog. Ontdek van alles over de geologie en het bijzondere lijnenspel dat in de rotsen is ontstaan. Met een overnight permit en kampeerspullen kun je zien hoe de zon ondergaat achter de hoge rotsformaties Temples of the Sun en Temples of the Moon. Bereid je voor op een prachtige sterrenhemel. Heb je geen voertuig met hoge bodemvrijheid, wandel dan naar de imposante Hickman Bridge of verken dan de Scenic Drive en verwonder je over de bontgekleurde rotsmuren die je omringen.

Achterland Capitol Reef National Park

Canyonlands: Mountainbike door Island in the Sky

De tafelberg Island in the Sky in Canyonlands National Park rust op steile, zandstenen kliffen die ruim 305 meter boven de riviervallei uittorenen. Hoewel veel mountainbikefanaten zich vermaken op de meerdaagse White Rim Trail, zijn er ook prachtige fietsroutes over asfalt voor wie maar één dag de tijd heeft. Ook zijn er onverharde wegen voor auto’s met vierwielaandrijving die langs de top van de tafelberg slingeren en je weidse, weelderige uitzichten bieden. Als je sterke benen hebt, kun je vanaf Dead Horse State Park door Island in the Sky mountainbiken en weer terug. Houd je niet van fietsen? Er zijn veel wandelpaden in Island in the Sky die toegang bieden tot de White Rim. Ze zijn gemiddeld inspannend tot uitdagend. Ook zijn er uitdagende hikes waarbij je onderweg een overnachting maakt. Een prachtige korte trail (20 minuten) is die naar de Mesa Arch. Deze boog omkadert de grillige kloven in het landschap ver beneden je.

Canyonlands activiteiten Canyonlands activiteiten

Arches: Hike naar Delicate Arch

De wandeling van 2,4 kilometer naar het beroemde icoon van Arches National Park kan nogal druk zijn in de zomermaanden. Haal het meeste uit de lange zomerdagen door vroeg in de ochtend op pad te gaan of je wandeling rond zonsondergang te plannen. Je laat dan de menigte achter je en kunt genieten van de stilte en eenzaamheid bij de vrijstaande, fragiele boog en de zandstenen kom eromheen. Ga je tegen de avond op pad, neem dan een goede lamp mee voor de weg terug! Als je Utahs beroemdste bezienswaardigheid ziet, word je even stil. Geniet van het uitzicht, droom weg of deel je ervaring met andere wandelaars.

Bezienswaardigheden Arches National Park Bezienswaardigheden Arches National Park
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan