De Amerikaanse Verkiezingen: hoe staat het ervoor?

And the winner is … Trump – van het impeachment. And the winner is … Trump – van de voorverkiezingen in Iowa. Van de Republikeinse voorverkiezingen vanzelfsprekend, maar de democraten zijn erin geslaagd van hun caucus zo’n rommeltje te maken dat Trump en de Republikeinen er gretig gebruik van zullen maken. Aan zo’n stelletje blunderaars vertrouw je het landsbestuur toch niet toe?

In november 2020 gaat Amerika een nieuwe president kiezen

Weinig verrassingen

Allereerst het impeachment. De senaat moet beslissen of een president wordt afgezet en de senaat heeft zoals verwacht bijna helemaal langs de partijlijnen gestemd over de twee aanklachten, namelijk abuse of power en obstruction of Congress. Er is een Republikeinse meerderheid (53 zetels) in de senaat en dus ook een meerderheid tegen afzetting van de Republikeinse president. De enige kleine verrassing was dat de aanklacht abuse of power met ‘slechts’ 52 stemmen werd afgewezen. De Republikeinse senator en ex-presidentskandidaat Mitt Romney stemde in dit geval vóór afzetting. Daarmee vergooide hij ongetwijfeld zijn kansen om ooit nog te worden herkozen, maar gezien zijn leeftijd (hij is 72) zal die overweging geen rol hebben gespeeld.

Deze uitkomst is waarschijnlijk het meest onspectaculaire nieuws van heel 2020 en praktisch niemand had anders verwacht. Ook Nancy Pelosi, de leider van de Democraten die de procedure in gang heeft gezet, heeft natuurlijk altijd wel geweten dat het zo zou lopen. Ze heeft het niet voor niets lange tijd tegengehouden, maar kon uiteindelijk niet op tegen de druk vanuit haar eigen partij. Het enige waar de Democraten nog op kunnen hopen is dat ze de komende maanden veel kiezers ervan kunnen overtuigen dat de president niet deugt. De kans dat dat lukt lijkt me niet zo groot.

Iowa caucus

En dan de Iowa caucus (Wat een causus is, lees je in deze blog) waar de Democratische kandidaten het voor het eerst tegen elkaar opnamen. Eerlijk is eerlijk: Amerikaanse verkiezingen zijn vaker het toonbeeld van chaos, denk maar aan het eindeloos hertellen van de uitslagen in Florida in 2000 toen het ging tussen George W. Bush en Albert Gore. Het Hooggerechtshof moest daar toen een einde aan maken. Zover zal het nu niet komen, maar het geknoei om het beperkte aantal stemmen te tellen van een caucus in een landelijke staat als Iowa (drie miljoen inwoners) is een bedroevende vertoning. Overigens moet daarbij worden gezegd dat er – het lijkt wel voetbal – nog steeds van alles kan gebeuren. Pas na Super Tuesday, met voorverkiezingen in negen staten, zal er echt duidelijkheid op het Democratische speelveld ontstaan. Dit keer is dat op 3 maart.

De tussenstanden

Als de uitkomsten kloppen – op een gegeven moment ga je aan alles twijfelen – dan zijn die tamelijk verrassend. Iowa is een agrarische staat die niet als uitzonderlijk progressief bekend staat. Des te opmerkelijker is dan ook dat een kandidaat als Pete Buttigieg (jong, links, openlijk homo) het met 26,2% van de stemmen zo goed heeft gedaan. Dat geldt ook voor de nog linksere Bernie Sanders (26,1%) die het goed bij jongeren doet; hij haalde zijn hoogste scores dan ook in de steden en regio’s waar de grootste universiteiten zijn.

De matige score van Elizabeth Warren (18,2%) verbaast minder, ze was altijd al de lieveling van het hoog opgeleide establishment in de stad; niet voor niets sprak de New York Times zich onlangs openlijk voor haar uit. Verrassend is vooral dat de man van het midden, de ‘vriendelijke oom’ Joe Biden, het zo slecht deed (15,2%). De tamelijk onbekende Amy Klobuchar zit hem met 12,2% op de hielen, de overige kandidaten haalden gezamenlijk slechts 1,6%. Verklaringen voor Bidens slechte prestatie? Misschien de betrekkelijke kleurloosheid van de man. Misschien ook het gestuntel bij verschillende debatten. En misschien ook het idee dat er tóch een vlekje aan hem zit door het gedoe met zijn zoon en Oekraïne waar het hele impeachment-gedoe over is ontstaan. Het zou me niets verbazen, en dus zoals al gezegd: And the winner is … Trump!

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan