Canada open voor gevaccineerde reizigers op 7 september 2021

door Onze redactie wo 21 jul. 2021 16:00 bijgewerkt op vr 20 aug. 2021 10:15

Als de situatie rond COVID-19 het toelaat, gaat op 7 september 2021 de Canadese grens open voor internationale toeristen. Hieronder lees je wat er op dit moment op de Canadese overheidswebsite te vinden is. Bedenk dat deze regels op dit moment vooral nog toegespitst zijn op Amerikanen die sinds 9 augustus de grens over mogen. De info kan (zal) nog wijzigen en de Canadese overheid kan zelfs besluiten de grens niet open te stellen op 7 september.

Info Corona-virus Noord-Amerika

Vrijstelling voor volledig gevaccineerde reizigers vanaf 12 jaar

De intentie van de Canadese overheid is om de grens op 7 september te openen voor Europese reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Er is een zogeheten 'fully vaccinated traveller exemption', die inhoudt dat je - als je aan bepaalde voorwaarden voldoet - onder andere bent vrijgesteld van verplichte quarantaine, drie verplichte hotelovernachtingen en testen op dag 8. Je komt in aanmerking voor deze vrijstelling indien:

 • Je geen symptomen hebt van COVID-19
 • Je volledig gevaccineerd bent met twee doses van een geaccepteerd vaccin of een combinatie daarvan. De goedgekeurde vaccins zijn de vaccins van Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca/COVISHIELD en Janssen/Johnson & Johnson. Voor Janssen volstaat één dosis. Heb je corona gehad en daarom maar één vaccin gehad? Scroll naar onderen voor meer info
 • Je je laatste dosis minimaal 14 dagen geleden hebt gehad (gerekend met de dag dat je Canada binnenkomt)
 • Je een Engelstalig vaccinatiebewijs hebt geüpload in de ArriveCAN app (hierover verderop meer)
 • Je voldoet aan de andere gestelde vereisten, zoals de pre-entry test, zie hieronder

Aanvullende regels en vereisten

 • Pre-entry test. Alle reizigers van 5 jaar en ouder moeten een COVID-19 testresultaat laten zien om Canada binnen te komen. Een antigeentest wordt niet geaccepteerd. De info op het testbewijs moet in het Engels zijn (of een gecertificeerde vertaling). De test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor de geplande vertrektijd. De volgende gegevens moet je op papier of digitaal kunnen laten zien: naam, geboortedatum, naam/adres van de testorganisatie, datum van de test, type test en testresultaat. Als je testresultaat nog altijd positief is omdat je een poos geleden corona had, dan moet je een positief testresultaat van 14 tot 180 dagen voor boarding laten zien. Dit bewijs moet bovendien aangeven dat je corona hebt gehad en volledig hersteld bent. Kijk voor meer informatie op de website van de Canadese overheid.
 • Registratie via de ArriveCAN app. Let op! Deze app krijgt voor 7 september nog een update, waarmee de app wordt aangepast voor gebruik voor internationale toeristen. Bovendien is het de bedoeling dat je alles pas vanaf 72 uur voor vertrek uploadt. In de app wordt onder andere gevraagd om een vaccinatiebewijs én testresultaat in het Engels, Frans of een officiële vertaling (tezamen met het originele bewijs). Bij voltooiing krijg je een bewijs van ArriveCAN. Dit moet je kunnen tonen op je telefoon en/of geprint, anders word je niet toegelaten op de vlucht. Lees hieronder over het verkrijgen van een Engelstalig vaccinatiebewijs. De ArriveCAN app kan ook vragen om je quarantaineplan. Bedenk dus alvast hoe je veertien dagen in quarantaine kan en levensmiddelen en dergelijken bezorgd kan krijgen. Een camper kan geaccepteerd worden als geschikte quarantaine-locatie indien de camper zijn eigen badkamer, keuken, stromend water en voedselvoorraad heeft. De ArriveCAN app is pas in te vullen enkele dagen voor vertrek, dit heeft te maken met het testresultaat dat niet ouder dan 72 uur mag zijn.
 • Testen bij aankomst: Let op! Wij weten niet zeker of deze regel zal gaan gelden voor internationale toeristen. We hebben namelijk ook gehoord dat er enkel met steekproeven wordt gecheckt bij aankomst. De huidige regel luidt dat bij aankomst in Canada, ongeacht vaccinatiestatus, je een coronatest moet doen. De test is gratis en je hoeft niet te wachten op de uitslag. Je kunt alvast een account aanmaken om bij aankomst tijd te besparen. Gebruik hiervoor hetzelfde e-mailadres als in de ArriveCAN app. Elk vliegveld heeft zijn eigen partners. Kijk hiervoor op Informatie over Arrival Testing.

Een Engelstalig vaccinatiebewijs via coronacheck.nl

Heb je je vaccinaties buiten Canada gekregen, dan moet je vaccinatiebewijs uploaden in de ArriveCAN app. De gegevens moeten enkel in Frans, Engels zijn of een gecertificeerde vertaling in het Frans of Engels. Via https://coronacheck.nl kun je een pdf genereren met een Engelstalig bewijs van vaccinatie. Let op! Dit bewijs lijkt ons voldoende, maar een officiële bevestiging dat dit vaccinatiebewijs wordt geaccepteerd door de Canadese overheid, hebben we (nog) niet. De app vraagt namelijk om twee losse bewijzen te uploaden, en dit is maar één bewijs, waarop de datum van de eerste vaccinatie bijvoorbeeld ontbreekt. Hieronder leggen we de stappen uit om het pdf te genereren. Op het papieren bewijs dat je bij de vaccinatie kreeg en in het gele boekje van de GGD staan wel twee losse bewijzen, maar dit is niet Engelstalig. Neem deze documenten voor de zekerheid wel mee op reis in je handbagage.

 • Open de website https://coronacheck.nl.
 • Scroll naar beneden en klik op de blauwe button met 'Maak papieren bewijs'.
 • Klik daarna rechtsboven in beeld op Taal: English.
 • Scroll naar onderen, zet het vinkje bij 'privacy statement' en klik op Next.
 • Klik dan op de bovenste regel: 'A vaccination certificate' en log in met je digi-d
 • Op deze pagina kun je nu een pdf downloaden. Sla het document op op je telefoon, mail het naar jezelf en print het ook uit.
 • Herhaal bovenstaande stappen, maar laat nu de taal op Nederlands staan. De Engelstalige versie gebruik je voor de ArriveCAN app

Meenemen op reis

Wij raden je aan om al je corona- en vaccinatiegerelateerde documenten mee te nemen op reis, in je handbagage. Zorg dat je alles zowel digitaal (opgeslagen op je telefoon en/of in je mailbox) als geprint altijd bij de hand hebt. Denk aan je vaccinatiebewijs (origineel en Engelstalig), je testresultaat (origineel en Engelstalig), gele boekje en de registratiekaart die je bij je laatste vaccinatie kreeg. Je moet namelijk overal en altijd een papieren of digitale versie kunnen tonen van je (vaccinatie)documenten. Je testresultaat moet je 14 dagen lang bewaren en kunnen tonen. Daarnaast moet elke reiziger de COVID-19 maatregelen volgen, zoals een mondmasker dragen in publieke gelegenheden. Op luchthavens en aan boord van vluchten zijn mondmaskers verplicht (enkele uitzonderingen daargelaten).

Regels voor kinderen en ongevaccineerde volwassenen

Indien je niet volledig gevaccineerd bent en 12 jaar of ouder bent, moet je in aanvulling op bovenstaande vereisten, 14 dagen in quarantaine. Je laat je testen op dag 1 en dag 8. Voor kinderen tot 12 jaar die niet gevaccineerd zijn, maar van wie de mede-reizigers (zoals ouders, stiefouders, voogd, begeleider) volledig gevaccineerd zijn en voldoen aan de inreisvoorwaarden, geldt dat zij niet 14 dagen in quarantaine hoeven. Voor hen gelden wel strikte gedragsregels, waaronder het vermijden van groepen. Zij moeten zich bovendien laten testen op dag 1 en dag 8.

Corona gehad en maar één vaccinatie gehad?

Canada vraagt om twee vaccinaties (m.u.v. Janssen), ook als je al eens corona hebt gehad en om die reden maar één keer gevaccineerd bent. In principe is er geen bezwaar om je in dit geval een tweede keer te laten vaccineren, ook als je eerste vaccinatie langer dan 12 tot 14 weken geleden is. Dit is het geadviseerde maximumaantal weken tussen twee vaccinaties. Je kunt hiervoor een afspraak maken met de GGD. Leg wel je situatie uit. Heb je vragen over de tweede vaccinatie of over het interval, dan bel je met de medische vaccinatielijn van het RIVM, telefoonnummer: 088-7674080. Zij adviseren jou over een tweede vaccinatie en kunnen de afspraak voor je inplannen.

Als je niet voldoet aan de vereisten

Dan word je de toegang tot Canada ontzegd. Je kunt niet aan boord van je vlucht en/of krijgt een boete bij aankomst.

Meer informatie en updates

Wij proberen deze blog up to date te houden en jou van de meest recente en belangrijkste informatie te voorzien. Ga altijd uit van de officiële overheidswebsites! Die informatie is leidend. Op de Canadese overheidswebsite (https://travel.gc.ca/travel-covid) heeft de Canadese overheid alle informatie verzameld over de opening van de grenzen en de vereisten voor reizigers. Wij hebben niet meer informatie dan de informatie die via dit officiële kanaal te vinden is.

Disclaimer

Bovenstaande informatie is slechts een samenvatting/vertaling van de informatie van de Canadese overheid. Deze informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. Tioga Tours BV aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventuele fouten in deze informatie en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste reisvoorbereiding en de benodigde documenten: kijk zelf op www.canada.ca voor de inreisvoorwaarden.

Kom naar onze infodag op 28 augustus in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!