Camperreizen in Amerika en Canada - tips van de kenners

bijgewerkt op di 23 mei 2023 9:00

Een camperreis in Amerika en/of Canada biedt je veel vrijheid. Maar hoe werkt dat nu met zo'n camper? Rijdt dat makkelijk? Waar moet je op letten en wat mag je nooit vergeten? Tien tips van de kenners, die jouw camperreis leuker en makkelijker maken.

1. Meenemen voor je camperreis

We beginnen met enkele inpaktips voor jouw camperreis door Amerika of Canada. Naast je standaardbagage kun je voor je camperreis door Amerika en Canada handige extra's meenemen. Wij adviseren:
  • Dekbedovertrek. De slaapzakken van sommige camperverhuurders zijn vaak synthetisch: het is prettig om een dekbedovertrek mee te nemen om deze in te stoppen. Als het warm is, gebruik je alleen de overtrek.
  • Handdoek. In de persoonlijke inventarissen die wij standaard voor je bij de camper boeken, zitten één of twee handdoeken per persoon. Het is raadzaam een extra handdoek mee te nemen. Hetzelfde geldt voor thee- en keukenhanddoeken.
  • (Af)wasmiddel. Verpakkingen in Amerika en Canada zijn vaak groot. Door zelf een reisflesje te vullen met afwasmiddel en/of wasmiddel, hoef je ter plekke geen onhandige literverpakkingen aan te schaffen om vervolgens de helft weg te gooien.
  • Kruiden & olijfolie. Een kleine verpakking kruiden (zoals peper/zout) en een miniflesje (olijf)olie zijn handig als je aan de overkant van de oceaan wil koken zonder een kilo zout of een liter olie te kopen.
  • Wereldstekker. Tijdens jouw camperreis door Amerika en Canada draait je camera waarschijnlijk overuren. En misschien houd je via Mijn Tioga wel een blog bij voor het thuisfront. Wil je op een camping je laptop, camera en telefoon tegelijk opladen? Neem dan meerdere wereldstekkers of een verdeelstekker mee. Tip: controleer thuis of de oplader van je laptop in de wereldstekker past! Sommige (oudere en goedkopere) wereldstekkers hebben namelijk een randje waardoor dit niet past. Ook handig: een autolader met USB-aansluiting, zodat je via de sigarettenaansteker telefoons en camera's kunt opladen. In de nieuwere modellen campers zit overigens steeds vaker een echte USB-aansluiting.
Koffer inpakken voor Amerika

Tips van reizigers

 Antislipmat.
Wij vroegen onze volgers op Facebook wat hun ultieme tips waren voor een camperreis door Amerika of Canada. Reiziger Annelies tipt: "Neem een rol antislipmat van de Action mee. Ideaal op tafel voor de kinderen tijdens het rijden, en ook handig in de kastjes tegen schuiven."
 Waslijn.
Reiziger Ingrid: "Wat echt handig is om mee te nemen, zijn een waslijn en knijpers, dat kennen ze in Amerika en Canada echt niet. Zo kan je je handdoeken na het zwemmen te drogen hangen." Ook een wasje kun je dan makkelijk kwijt als je gebruikt maakt van een wasmachine op de camping.
 Hoeslaken.
Reiziger Marja: "Het is handig om een hoeslaken voor om het matras mee te nemen. Je krijgt bij veel verhuurders losse onderlakens [zonder elastiek, die je om het matras moet vouwen] en niet goed blijven zitten."

2. Controleer de camperinventaris

Er valt een pak muesli van tafel, maar je hebt geen bezem? Dan is de camperinventaris incompleet! De camper is doorgaans uitgerust met alle noodzakelijke spullen, waaronder bezem, handveger en blik. Dus: controleer de inventaris voor je vertrekt bij de verhuurder en trek hem aan zijn mouw als er iets ontbreekt of kapot is.

Als je onderweg iets mist, kun je het bij de supermarkt kopen. Kleine spullen uit de standaardinventaris kun je vaak declareren bij de verhuurder op vertoon van de bon. Voor duurdere items of twijfels moet je de road assistance bellen voor advies! Dit nummer is gratis als je belt met een lokale telefoon of simkaart, of als je met je eigen telefoon via de Wifi belt (bijvoorbeeld via WhatsApp).

 Reizigerstip van Ingrid: "Bijna alles campings hebben geweldige picknicktafels, wij hebben geen extra stoelen gehuurd, iets wat vaak gevraagd wordt als je de camper ophaalt."

inventaris camper Amerika en Canada inventaris camper Amerika en Canada

3. Shop till you drop

Je eerste camperdag van jouw avontuur in Amerika of Canada start meestal in de Walmart of andere grote supermarkt. Omdat supermarkten in Amerika en Canada erg groot zijn en het doorkruisen van alle gangpaden met cereals en cookies veel tijd kost, kun je het beste voor meerdere dagen inslaan. In de koelkast (of soms zelfs vriezer) kun je eten makkelijk enkele dagen goed houden. Maak van tevoren een boodschappenlijstje. Koop in elk geval: voldoende drinkwater, boterhamzakjes, afvalzakken, spons/afwasborstel en eventueel een lokale simkaart met beltegoed. Een echte tip van de kenner: bij veel Walmarts kun je al thuis in Nederland een bestelling plaatsen. Je haalt 'm op een gekozen dag en tijdstip op. Inpakken en wegwezen. Dit scheelt je ter plaatse zo een uur. Of twee.

 Reizigerstip van Marja: "Bij de meeste camperverhuurders staat een rek met spullen die andere huurders over hadden en hebben achtergelaten. Hier vind je bijna altijd wel peper en zout, koffiefilters, houtskool, wc-papier, keukenrollen en meerdere diverse spullen." Dit rek checken voor je wegrijdt bij de verhuurder scheelt weer wat boodschappen!

 Reizigerstip van Eric: "Een setje wegwerphandschoenen voor het hele vieze klusje om de rioolslang te hanteren, is een must."

Veel keuze supermarkt Amerika

4. Berg XXL-verpakkingen verstandig op

Veel verpakkingen in Amerika zijn gróót. Een gallon ijsthee (3,8 liter) of party size (1,5 kilo) mayonaise zijn er niet vreemd. Berg deze reuzeverpakkingen nooit op in de kastjes: ze vallen er bij een onverwachte hobbel of scherpe bocht uit! Om hevige schrik en dweilwerk te voorkomen, kun je grote verpakkingen tijdens het rijden het beste opbergen in het grote opbergvak aan de buitenkant van de camper, in de douchebak leggen of in de gootsteen. Open na een rit voorzichtig de koelkast: ook hierin kunnen spullen verschoven zijn. Het zou toch jammer zijn als je flesje bier uiteenspat over de campervloer.

inventaris camper Amerika en Canada Enorme verpakkingen Amerika

5. Je linkervoet heeft vakantie

Alle campers in de VS en Canada zijn automaten. In het begin zal je linkervoet uit gewoonte de koppeling zoeken en soms de rem vinden. Kun je er lastig aan wennen? Trek je linkerschoen dan uit, als reminder dat deze voet niets hoeft te doen.

Tips camper Amerika of canada campertips Amerika cCanada

6.Tips voor campings in Amerika en Canada

De receptie van veel campings in Canada en Amerika sluit tussen 17:00 en 18:00. Als je een plaats gereserveerd hebt, maar (te) laat dreigt aan te komen, is het verstandig om de camping onderweg te bellen en te vragen naar de procedure. Heb je niet gereserveerd, maar is de campingreceptie al gesloten? Dan kun je vaak buiten bij de receptie informatie vinden over beschikbare plekken en of/hoe je deze kunt innemen.

Kamperen in Amerika

7. Test het brandalarm

Dan weet je zeker dat hij het alarm werkt én - misschien nog wel belangrijker - hoe het alarm uit moet. Het brandalarm hangt in campers vaak vlak bij het gasfornuis en kan heftig tekeer gaan als je je pancakes een beetje laat aanbranden. En dat gebeurt sneller dan je denkt in de pannen zonder anti-aanbaklaag die je vaak mee krijgt. Je kunt met theedoeken de rook weg wapperen, maar het is prettiger voor je oren én de buren als je het alarm snel en met één druk op de knop kunt uitzetten.

Tips camper Amerika of canada campertips Amerika cCanada

8. Zaklamp!

Je bent klaar voor je eerste nacht op de camping. Met je tandenborstel en douchespullen loop je naar het sanitairgebouw. Op de heenweg is het licht dankzij de verlichte camper van de buren, maar op de terugweg blijkt het pikkedonker... Waar stond jouw camper nu ook alweer? Op campings in natuurparken is het 's nachts écht donker. Neem dus een zaklampje mee als je 's avonds naar buiten gaat! En kijk even goed welk plekje van jou is. Soms staan er wel vijf dezelfde campers op een rij!

Koffer inpakken voor Amerika

9. Maak een rondje om de camper

Wen jezelf aan om een rondje om de camper te lopen voordat je wegrijdt na een nacht op de camping. Controleer ...
  • ... De banden. Een lekke band zul je door de dubbele achterbanden tijdens het rijden niet snel opmerken.
  • ... Of de elektriciteitskabel (shoreline) en water- of rioolslang losgekoppeld zijn en zijn opgeborgen in de juiste vakken.
  • ... Zijn alle opbergvakken aan de buitenkant volledig afgesloten? Dat betekent: dichtgedraaid en op slot. Je wil je koffers natuurlijk niet verliezen op de snelweg.
  • ... Zijn de kastjes in de camper goed dicht? Haal ook losse spullen van de tafel en het aanrecht. Zorg ervoor dat er niets in het gangpad ligt wat kan gaan rollen.
  • ... Is de "voordeur" (zijdeur) dicht en op slot? Klap (indien aanwezig) ook het trappetje voor de deur in.

Reis je met meerdere personen? Spreek dan af wie het rondje om de camper loopt en wie alles binnen controleert. Of doe het gezellig samen.

Pech gehad? Ontdek je een lekke band of vergeet je toch de shoreline los te koppelen? Dan bel je de Road Assistance: de helpdesk van de camperverhuurder voor pech onderweg. Deze kun je meestal gratis bellen vanuit een telefooncel of met een Amerikaanse of Canadese telefoon/simkaart. Vaak is deze service 24 uur per dag bereikbaar. Als je met je Nederlandse telefoon belt, zal de telefoonrekening je vies tegenvallen.

camperreis pech onderweg

10. Parkeren en rijden in een grote stad

Met een camper rijden in een grote Amerikaanse of Canadese stad stad als Las Vegas, San Francisco of Vancouver kan onprettig zijn. We adviseren daarom om de camper in grote steden zo snel mogelijk op de camping te zetten en een camping net buiten de stad te kiezen. Sommige campings hebben een shuttleservice naar de grote stad; vanaf andere campings kun je met het openbaar vervoer of een taxi naar het centrum reizen. In Las Vegas kun je bijvoorbeeld de camping bij Circus Circus nemen en met de Deuce-bus over de Strip pendelen voor een paar dollar. Vancouver heeft Capilano RV Park, waar een bus je in twintig minuten naar het centrum brengt. In onze campingdatabase staan duizenden campings in Amerika en Canada. Hier vind je meer van deze pareltjes, voorzien van reviews van andere reizigers. Je mag ons natuurlijk altijd om advies vragen.

camper Amerika Las Vegas

11. Instructievideo

Hoe moet je de watertanks vullen? Hoe sluit je de camper aan op elektriciteit? Voor dit soort vragen kijk je een instructievideo! Veel verhuurders hebben een video waarin alle handelingen voor het gebruik van de camper worden uitgelegd. Ook als je bij een andere verhuurder huurt, is het zinvol om zo'n video te kijken! Veel kijkplezier:

Handige info

Campings reserveren

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan