Bewonder de zalmtrek in Canada

bijgewerkt op ma 6 sep 2021 7:00

Wacht, wat? Kijken naar de zalmtrek? Ja, je leest het goed. De zalmtrek in Canada trekt toeristen van over de hele wereld naar het land, in de provincie British-Columbia. De zalmtrek is namelijk een waar spektakel om naar te kijken tijdens je rondreis door Canada, en bovendien: waar zalm is, is wildlife. Redenen genoeg om in dit fenomeen te duiken dus…

Wat is de zalmtrek?

Zalmen brengen hun volwassen leven door in de oceaan (althans het grootste gedeelte) maar keren terug naar zoetwater om te paaien. Dit klinkt niet zo indrukwekkend, maar het is een enorme prestatie voor de vis die vanaf dat moment niet meer eet en zijn lichaam volledig uitput terwijl het stroomopwaarts terug naar de geboorteplek zwemt. Meerdere natuurdocumentaires wijden aandacht aan deze bijzondere gebeurtenis, waarvan één van de bekendste ‘’The Return of the Salmon’’ is met de beroemde stem van David Attenborough. De zalmtrek is voor de zalmen het laatste wat ze in hun leven doen, ze sterven nadat ze voor nakomelingen hebben gezorgd.

Sockeye zalm

Waar en wanneer vind de zalmtrek plaats?

Om de zalmtrek zelf te aanschouwen moet je in de eerste drie weken van oktober in British-Columbia zijn. Er zijn een paar plekken omgedoopt tot het zalmtrek-walhalla van Canada. Kijk hoe arenden een duikvlucht maken in de rivieren van Goldsteam Provincial Park op Vancouver Island. Een andere populaire plek is Stamp River National Park, in de buurt van Port Alberni. Ook Campbell River wordt veel getipt op Vancouver Island. Op het vasteland kun je in de buurt van Vancouver terecht bij de Capilano River Hatchery en Fraser River. Daar bevindt zich een stuk dat Hell’s Gate heet en dat gaat tragisch genoeg op voor veel zalmen die het daar zwaar krijgen. Een laatste, mooie plek met viewing platforms bevindt zich in Tsútswecw Provincial Park zo’n 45 minuten rijden vanaf Kamloops.

Hell's Gate Airtram

Wat voor wildlife trekt de zalmtrek?

Voordat we over het wildlife beginnen dat een zalmpje meepikt van dit spektakel, willen we benadrukken dat ook zonder groot wildlife de zalmtrek een prachtige gebeurtenis is. Door de tijd van het jaar heb je niet alleen in het water de glinsterende, roodgekleurde zalmen. Ook boven het water verkleurt langzaam de natuur in de allermooiste najaarskleuren. Maar je snapt, zalmen zijn voedsel en de zalmtrek is een buffet voor andere wilde dieren. Hoog in de bomen wachten hongerige zee-arenden en andere roofvogels hun kansen af. En last but not least zijn er natuurlijk de beren die zich in de rivieren verzamelen om hun buikjes vol te eten voor de winter. Je kunt natuurlijk ook in deze tijd een excursie boeken waarbij ervaren gidsen je naar plekken leiden waar de kans nog groter is dat je beren spot, die aan hun feestmaal zitten.

Campbell River

Meer lezen?

  • Ben je nou ook benieuwd naar rondreizen in Canada? Bekijk onze rondreizen in Canada.
  • Wil je meer lezen over reizen in Canada? Vraag hier het Tioga Tours Magazine aan, boordevol reistips en bucketlist inspiratie!
  • Lees de handige tips van reizigers over uitzichtpunten, restaurants en wandelingen in Canada.
  • Doe reisinspiratie op met onze blogs over West-Canada en Oost-Canada.
Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan