Attracties in Atlanta

Atlanta, de hoofdstad en de grootste stad van Georgia, is een belangrijke hub voor verschillende luchtvaartmaatschappijen. Veel reizen door the deep south beginnen of eindigen hier. Eerlijk is eerlijk: Atlanta staat niet bovenaan het lijstje met interessante wereldsteden, maar wie hier na aankomst in de VS een of twee dagen wil acclimatiseren, hoeft zich niet te vervelen. We geven drie suggesties, maar er is meer te zien.

World of Coca Cola

Wie Atlanta zegt, zegt Coca-Cola. Hier bedacht apotheker John Pemberton immers in 1886 zijn drankje, dat aanvankelijk werd verkocht als een patent medicine (zeg maar kwakzalversdrankje). Pemberton, die mogelijk echt in de medicinale werking van zijn bedenksel geloofde, werd er niet rijk van. Een paar jaar later kreeg een getalenteerd zakenman, Asa Candler, naam en formule in handen en the rest is history, zoals dat heet. De firma heeft zijn hoofdkantoor nog steeds in Atlanta en heeft in het stadscentrum de expositie World of Coca-Cola opgezet.


Mister Pemberton Atlanta

Een vorm van gehaaide reclame? Natuurlijk, maar een betere introductie in smaak en stijl van Amerika kan je nauwelijks krijgen, vanaf de ontvangst door een soort super-Amerikaanse cheerleader om het publiek enthousiast te krijgen tot en met de tasting room waar je soorten Coca Cola van uit de hele wereld kunt proeven. Verder zijn er een mini-bottelarij, veel oude reclames en verkoopautomaten, Popart geïnspireerd door Coca-Cola en uiteraard een winkel met héél veel Cola-spullen. World of Coca-Cola is met jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers een van de grootste attracties van de stad en is zelfs leuk voor cola-haters (ja echt, die bestaan).

MLK

Atlanta is ook de stad waar dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King, Jr. (1929-1968) geboren en getogen is. Zijn legendarische toespraak ‘I have a dream’ uit 1963, op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington, is nog steeds goed voor kippenvel. Kings geboortehuis op Auburn Avenue en de Ebenezer Baptist Church daar vlakbij waar Martin Luther King, Sr. predikant was, vormen tegenwoordig de Martin Luther King, Jr. National Historic Site. King en zijn weduwe Coretta zijn hier ook begraven. Het nabijgelegen visitor center biedt een overzicht van leven en werk van King en van de burgerrechtenbeweging. Het is een indrukwekkend geheel.

Margaret Mitchell

Wie romantisch gestemd is, kan ten slotte een bezoek brengen aan het huis van schrijfster Margaret Mitchell (1900-1949). Allicht is de reactie: 'Margaret wie?'. Tsja, roem is vergankelijk. En dan te bedenken dat Mitchell met haar in 1936 verschenen boek – een pil van duizend pagina’s – vrijwel meteen de National Book Award en een jaar later de Pulitzer Prize won. En dat er binnen een half jaar meer dan een miljoen exemplaren van werden verkocht. En dat het in meer dan veertig talen is vertaald. En dat het ook tegenwoordig nog het favoriete boek is van veel Amerikanen, na de bijbel. En dat er inmiddels meer dan dertig miljoen exemplaren van zijn verkocht. Maar ja, als er één boek is overvleugeld door de film, dan is het wel Gone with the Wind. Niet voor niets opent de website over het huis met een afbeelding van het filmaffiche.


Margaret Mitchell House, Atlanta

En nu het toch over boeken en schrijvers gaat: ook de boeken over special agent Will Trent van de succesvolle thrillerauteur Karin Slaughter spelen zich af in Atlanta (trouwens ook Slaughters woonplaats). Als je die leest krijg je een wel héél bijzonder beeld van de stad…

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan