Appel versus pompoen

As American as apple pie. Het is de standaarduitdrukking om aan te geven hoe typisch Amerikaans iets is. Eigenlijk is het een rare uitdrukking, want als er iets juist níet typisch Amerikaans is, dan is het wel appeltaart of -pie. Zeker in de herfst en de tijd rond Halloween lijkt het logischer om het te hebben over as American as pumpkin pie.

Pumpkin pie

Aziatische appels

Appels komen zelfs helemaal niet uit Amerika, maar zijn meegenomen door immigranten; oorspronkelijk stammen ze uit Azië. De eerste appelbomen die de kolonisten in Amerika plantten, waren geen succes. Pas nadat de ‘bijbehorende’ Europese honingbijen waren geïmporteerd, werd het wat. Veel appels werden oorspronkelijk gekweekt voor de productie van cider en brandy. De Puriteinen waren in veel opzichten streng, maar hadden geen bezwaar tegen een flinke neut! Erg veel appeltaart zal er in die dagen nog niet zijn gemaakt, want suiker was nog een schaars en dus duur product.

Appels te koop!

Tijdens de drooglegging in de jaren twintig van de vorige eeuw ontstond er een overschot aan appels, die daardoor erg goedkoop werden. Veel werklozen probeerden in de crisisjaren een mager inkomen bij elkaar te sprokkelen door op straat die goedkope appels te verkopen. President Herbert Hoover (1929-1933) schijnt serieus te hebben gedacht dat ze daar meer mee konden verdienen dan met een normale baan.

For mom and apple pie

Waar de uitdrukking as American as apple pie vandaan komt, is zoals meestal met dergelijke zaken niet duidelijk. De uitdrukking zou al rond 1860 hebben bestaan, maar was natuurlijk ook een mooie slogan om de appel populairder te maken. Bekend is in ieder geval de uitspraak van een Amerikaanse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog, die ten strijde trok for mom and apple pie – tenminste, dat zou die soldaat volgens de krant hebben gezegd. Dikke kans natuurlijk dat deze fijne one liner door de journalist was bedacht. In ieder geval ontstond ook in die tijd de uitdrukking as American as motherhood and apple pie, die in verkorte vorm is blijven bestaan.

Pumpkin

Jammer eigenlijk voor de pompoen oftewel pumpkin (soms ook wel aangeduid als squash), die wel een inheemse plantensoort is en in feite dus veel Amerikaanser dan de appel; of pumpkin pie lekkerder is dan apple pie mag iedereen zelf uitmaken. Van pompoen kun je in ieder geval uiteenlopender gerechten maken dan van appels, van soep tot taart, terwijl ook de bladeren en de (geroosterde) pitten eetbaar zijn.

Halloween pompoen

Pompoen en Halloween

Vast staat in ieder geval dat de pumpkin eigenlijk meer dan de appel onderdeel is van de Amerikaanse folklore: pumpkin is een veel gebruikt Amerikaanse koosnaampje, de vrucht is een vast bestanddeel van het Thanksgiving-diner en hoe zouden we Halloween moeten vieren zonder uitgeholde pumpkin met een lichtje erin? Het grappige is trouwens dat die laatste traditie al heel lang bestaat en oorspronkelijk puur decoratief was. Pas gaandeweg raakte het met Halloween verknoopt. De oorsprong daarvan zou een Keltisch gebruik zijn om van allerlei knollen lantaarns te maken ter verdrijving van boze geesten, dat met Schotse en Ierse immigranten de oversteek naar Amerika heeft gemaakt.

Ook leuk om te lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan