Amerika volgens Trump

'Let’s make America great again' is de slogan van de Republikeinse Presidentskandidaat Donald Trump. Alle andere kandidaten zijn inmiddels afgevallen en de nominatie lijkt slechts een formaliteit. Hoe wil Donald Trump Amerika weer geweldig maken?

Flip-flopper

Er bestaat geen duidelijke Trump-doctrine: Trumps retoriek is onduidelijk en bovendien staat hij bekend als flip-flopper: iemand die vaak van mening verandert en tegenstrijdige uitspraken doet. Zo beweerde Trump geen big money donations van rijke donoren nodig te hebben. Echter, onlangs richtte hij een fonds op om zijn verkiezingscampagne van één miljard te financieren. En dat doet hij toch maar niet geheel uit eigen zak. Trumps Binnenlandbeleid lijkt klakkeloos van de Republikeinse agenda te zijn overgenomen, maar van zijn Buitenlands Beleid is een interessant beeld te schetsen.

Trump in Des Moines Trump portret

IS en andere terroristische organisaties

Als het aan Trump ligt, draait hij een aantal maatregelen van President Obama terug. Volgens Trump moet waterboarding - een verhoortechniek die sinds 2009 onder marteling valt en dus verboden is - weer worden toegestaan. Dit omdat marteling simpelweg een effectieve manier is om IS te bestrijden:

'Okay, folks? Torture – you know, half these guys [say]: ‘Torture doesn’t work.’ Believe me, it works. Okay?' Bron: Washington Post

Naast het toelaten van martelpraktijken, is Trump van plan om niet alleen achter terroristen aan te gaan, ook de families van terroristen moeten het ontgelden:

'And the other thing is with the terrorists, you have to take out their families. They, they care about their lives. Don’t kid yourself. But they say they don’t care about their lives.' Bron: ThinkProgress

Dit is sinds 1949 verboden omdat toen in Genève is bepaald dat mensen die niet actief deelnemen aan een conflict niet mogen worden gedood, mishandeld of gemarteld.

Mexico

'I will build a great wall – and nobody builds walls better than me, believe me – and I’ll build them very inexpensively. I will build a great, great wall on our southern border, and I will make Mexico pay for that wall. Mark my words.' Bron: MarieClaire UK

Tussen Mexico en de Verenigde Staten komt - als het aan Trump ligt - een muur. Een muur die de immigranten vanuit Mexico moet tegenhouden. En Mexico gaat de bouw van deze muur betalen. Doen ze dit niet? Dan heeft Trump allerlei economische sancties klaarstaan die er uiteindelijk toch voor zorgen dat ze betalen.

Rusland

Terwijl Trump harde woorden heeft voor Mexico en IS, is hij opvallend mild voor Rusland en president Poetin. Poetin is in de ogen van Trump namelijk een waardevolle bondgenoot in de strijd tegen IS. Bovendien denkt Trump dat hij best door één deur kan met president Poetin en dat ze na een goed gesprek bevriend zullen raken:

'But I think that I would probably get along with [President Putin] very well. And I don't think you'd be having the kind of problems that you're having right now.' Bron: CNN.

Het moment van de waarheid

Stevige uitspraken. Die beloven wat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen die zullen plaatsvinden op 8 november 2016. Daarna weten we of we ons kunnen gaan voorbereiden op 4 Years of Trump, en weten we hoe geweldig Trump Amerika gaat maken. Hij doet dat in elk geval zonder Oreo-koekjes...

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan