Amerika open voor gevaccineerde reizigers

door Onze redactie do 28 okt. 2021 10:00 bijgewerkt op di 8 mrt. 2022 8:07

Het Witte Huis heeft aangekondigd dat op 8 november de grenzen opengaan voor volledig gevaccineerde reizigers uit Schengenlanden, waar Nederland en België ook onder vallen. Hieronder vind je een samenvatting van wat wij tot nu toe weten, we zullen bij nieuws deze blog updaten. Ga altijd uit van de informatie op de officiële Amerikaanse overheidswebsite.

Info Corona-virus Noord-Amerika

Vereiste vaccinaties en negatief testbewijs

Alle vaccins die door de WHO zijn goedgekeurd zijn geldig voor jouw reis naar de Verenigde Staten. Ook AstraZeneca. Voorwaarden om heen te reizen zijn:

  • Iedereen vanaf 18 jaar moet volledig gevaccineerd zijn (2 doses Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca; 1 dosis Janssen; of een combinatie van 2 goedgekeurde vaccins). Kijk via deze link of dit voor jou geldt. Er gelden slechts enkele uitzonderingen. Let op: ook als je Corona hebt gehad, moet je volledig gevaccineerd zijn.
  • Iedereen van 2 jaar moet negatief getest zijn. Nieuw met ingang van 6 december: Deze test moet je binnen één dag voor vertrek laten afnemen. Zowel een Antigeen als een PCR-test behoren tot de mogelijkheden. Het CDC zegt over de termijn van één dag: The 1-day period is 1 day before the flight’s departure. The Order uses a 1-day time frame instead of 24 hours to provide more flexibility to the air passenger and aircraft operator. By using a 1-day window, test acceptability does not depend on the time of the flight or the time of day that the test sample was taken. For example, if your flight is at 1pm on a Friday, you could board with a negative test that was taken any time on the prior Thursday. Houd de website van het CDC in de gaten voor uitgebreide en meest actuele informatie.
  • Je moet een mondkapje op in het vliegtuig en een attest invullen, zie hieronder.

Reizen met kinderen

Op dit moment gelden er geen vaccinatie-vereisten voor kinderen t/m 17 jaar. Kinderen van 2 jaar en ouder moeten wel getest zijn. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor volwassenen. In het attest dat je invult, moet je voor ongevaccineerde kinderen van 2 t/m 17 jaar onder andere in Sectie 2D aanvinken: 'To be tested with a COVID-19 viral test 3-5 days after arriving in the United States, unless I have documentation of having recovered from COVID-19 in the past 90 days.'. Deze test hoeft niet van tevoren geboekt te worden en wij hebben tot op heden niet vernomen dat hierop wordt gecontroleerd. Bedenk wel dat niet-gevaccineerde kinderen in de VS lang niet overal naar binnen mogen. New York City is hierin bijvoorbeeld erg strikt (1 vaccinatie vereist vanaf 5 jaar, dubbele vaccinatie vanaf 12 jaar).

Meenemen op reis

Wij raden je aan om al je corona- en vaccinatiegerelateerde documenten mee te nemen op reis, in je handbagage. Zorg dat je alles zowel digitaal (opgeslagen op je telefoon en/of in je mailbox) als geprint altijd bij de hand hebt. Denk aan je vaccinatiebewijs (origineel en Engelstalig, zie hieronder), je testresultaat (origineel en Engelstalig), gele boekje, en de registratiekaart die je bij je laatste vaccinatie kreeg. Je moet namelijk overal en altijd een papieren of digitale versie kunnen tonen van je (vaccinatie)documenten. Op luchthavens en aan boord van vluchten zijn mondmaskers verplicht (enkele uitzonderingen daargelaten).

Hotelovernachtingen: Op verschillende bestemmingen kan een verschillend beleid worden gevoerd. Houd er rekening mee dat hotels aanvullend beleid en beperkingen kunnen implementeren, zoals het laten zien van een vaccinatiebewijs en het dragen van gezichtsmaskers in openbare ruimtes.

Coronacheck app: twee Engelstalige bewijzen tonen

Met een recente update van de Coronacheck-app (oktober 2021) is het nu mogelijk om in de app je twee losse vaccinaties te tonen. Zorg dat je deze voor vertrek paraat hebt. Als je deze app gebruikt, maar nog maar één QR-code ziet staan, dan moet je via het plusje rechtsboven nogmaals je vaccinaties toevoegen. Klik op het plusje en daarna op 'Vaccinatiebwijs'. Log in met je DigiD en volg de stappen. Als je dit hebt gedaan en vervolgens naar het tabje Internationaal gaat, zie je daar 'Bekijk QR-codes'. Hier staan nu QR-codes voor elke vaccinatie. Als je op 'details' bovenaan klikt, zie je voor elke vaccinatie de Engelstalige gegevens.

Een Engelstalig vaccinatiebewijs printen via coronacheck.nl

Print eveneens je internationale vaccinatiebewijs uit. Dit kan via https://coronacheck.nl. Hier kun je een pdf genereren met een Engelstalig bewijs van elke vaccinatie. Print je bewijs en neem het gele boekje en registratiekaart waarop beide vaccinaties staan, voor de zekerheid mee op reis in je handbagage en zorg dat je deze altijd bij de hand hebt. De werkwijze om het pdf te downloaden, volgt hieronder:

  • Open de website https://coronacheck.nl.
  • Scroll naar beneden en klik op de blauwe button met 'Maak papieren bewijs'.
  • Klik daarna rechtsboven in beeld op Taal: English.
  • Scroll naar onderen, zet het vinkje bij 'privacy statement' en klik op Next.
  • Klik dan op de bovenste regel: 'A vaccination certificate' en log in met je digi-d
  • Op deze pagina kun je nu een pdf downloaden. Sla het document op op je telefoon, mail het naar jezelf en print het ook uit.

Attest invullen (schriftelijke verklaring)

Naast je vaccinatiebewijs en negatief testresultaat, wordt om een attest (schriftelijke verklaring) gevraagd. Luchtvaartmaatschappijen moeten zorgen dat elke passagier deze verklaring invult. Het formulier wordt op de luchthaven uitgedeeld of is te downloaden via info die je via de luchtvaartmaatschappij krijgt. Om tijd te besparen kun je 'm alvast invullen (online of geprint): download het formulier (mocht dit formulier niet goed openen, kijk dan eens in je downloads-map of probeer eens een andere browser). Als je volledig gevaccineerd bent volgens de door de VS gestelde vereisten en je hebt een negatief testresultaat, dan kun je bij Section 1 en Section 2 enkel Vraag 1 invullen en daarna het formulier ondertekenen.

Corona gehad en test je nog positief?

In dit geval moet je alsnog dubbel gevaccineerd zijn om te mogen reizen en moet je isolatie-periode uiteraard afgelopen zijn. Je mag in dit geval reizen met een positief testresultaat en een herstelbewijs (brief). Dit resultaat mag maximaal 90 dagen oud zijn, gerekend met de dag van je heenvlucht. Het herstelbewijs moet een Engelstalige brief zijn van een erkende zorgverlener, bijvoorbeeld je huisarts, waarin staat vermeld dat je toestemming hebt om te reizen. De positieve test en de brief vormen samen jouw 'documentation of recovery'. Lees meer over de documentation of recovery en hier over waar deze precies uit moet bestaan. In de afbeelding hieronder zie je een fragment uit de order van het CDC.

Info Corona-virus Noord-Amerika

Terugreis Nederland: testplicht en quarantaineplicht

Testverplichting: De VS is een Zeerhoogrisicogebied ZONDER zorgwekkende virusvariant, zie de lijst van de Rijksoverheid. Dit houdt in dat reizigers van 12 jaar en ouder uit dit type landen buiten de EU/Schengen alleen naar Nederland mogen reizen als ze een negatieve testuitslag bij zich hebben. Dat geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Het testbewijs is van een NAAT/PCR-test van maximaal 48 uur of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Alle op dit moment beschikbare informatie vind je op: deze pagina van de Rijksoverheid.

Quarantaine: Reizigers uit zeerhoogrisicogebieden (waar de VS en Canada op dit moment onder vallen) hoeven niet meer verplicht in quarantaine.

Waar kan ik me laten testen?

Kies het land van vertrek hier.
- Voor info over testlocaties in de VS wordt verwezen naar het U.S. Department of Health & Human Services
- Voor info over testlocaties in Canada wordt verwezen naar de website van KLM (scroll naar onder)

De regels voor terugkeer naar Nederland kunnen wijzigen. Check de meest recente voorwaarden op https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/ (klik op de button 'Check mijn reis' en volg de stappen). Een tweede handige tool voor het checken van de regels is de tool van Traveldoc. Deze blijkt vaak beter up to date dan die van onze Rijksoverheid.

We raden je aan alvast voor vertrek uit Nederland een test op een testlocatie te reserveren en niet pas ter plaatse. Dit om te voorkomen dat alle plekken vol zitten en er alleen dure, moeilijk bereikbare testlocaties overblijven.

Terugreis naar Nederland - overstap in Europa/UK

Voor reizigers die een overstap maken in Londen, zijn geen extra maatregelen van kracht op dit moment. (7 januari 2022) Lees de laatste informatie op de website van de Britse overheid.

Andere landen: Bij een overstap in Duitsland of Zwitserland is op dit moment (15 december 2021) zijn geen aanvullende eisen, behalve de test die Nederland per 22 december verplicht stelt. Dit kan echter elk moment wijzigen. Reis je via Portugal? Dan moet je voor vertrek in de VS of Canada een test doen!

Blijf up to date: Lees goed de informatie die je van je luchtvaartmaatschappij ontvangt. Zij hebben info over de meest actuele reisvoorwaarden. Heb je geen specifieke info gekregen, kijk dan op de website van de luchtvaartmaatschappij of vraag het ruim voor vertrek na bij je luchtvaartmaatschappij en/of het vliegveld waar je overstapt. Wij proberen natuurlijk ook up to date te blijven en jou op tijd te informeren, maar dit blijkt wegens de snel veranderende regelgeving soms lastig. Een handige tool voor het checken van de regels is de tool van Traveldoc. Vul de gevraagde gegevens in en je krijgt uitgebreide info. Let op, ook hier kunnen geen rechten aan worden ontleend, maar het is een goed startpunt. Deze info blijkt bijvoorbeeld al vollediger en actueler dan die van de Rijksoverheid.

Van de VS naar Canada over land en andersom

VS naar Canada: Het lijkt erop dat er precies dezelfde regels gelden voor binnenkomst per vliegtuig en per auto/camper. Dus de ArriveCAN app invullen en een negatieve PCR-test kunnen tonen, samen met je vaccinatiebewijs. Kijk op de website van de Canada Border Services Agency (CBSA) en lees onze blog over inreisregels voor Canada.

Canada naar VS: Hier lijkt geen test nodig, wel een vaccinatiebewijs (indien 18 of ouder) en een mondeling attest. Bekijk de regels op de website van US Customs & Border Protection.

Vliegen naar Hawaii

Vanaf 26 maart is het Safe Travels Hawaii-programma niet meer van toepassing. Tot die tijd geldt: Als je naar Hawaii vliegt met een overstap of stopover (meerdere dagen) op het vasteland van de VS, dan geldt het binnenlandse deel van je vlucht als 'domestic'. Je kunt dan deelnemen aan de State of Hawaii Safe Travels Program onder de 'vaccination exemption', waarbij je niet hoeft te testen als je WHO-goedgekeurde vaccins hebt gekregen. Je moet wel de app invullen en je vaccinatiebewijs uploaden. Lees meer op de website van de Hawaii Tourism Authority en op hawaiicovid19.com.

Als je niet voldoet aan de vereisten

Dan word je de toegang tot Amerika ontzegd.

Tijdens je reis

Onderweg in de VS zul je merken dat de regels per staat en zelfs per stad kunnen verschillen. Onlangs (6 december) kwam bijvoorbeeld in het nieuws dat New York City als eerste Amerikaanse stad de vaccinatieplicht gaat uitbreiden naar kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Vanaf 14 december moeten zij één prik hebben gehad om onder andere restaurants te bezoeken. Kinderen vanaf 12 jaar moeten per 27 december volledig gevaccineerd zijn.

Vragen, meer informatie en updates

Wij proberen deze blog up to date te houden en jou van de meest recente en belangrijkste informatie te voorzien.

Disclaimer

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. Bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen en vormt slechts een samenvatting/vertaling van de informatie van de Amerikaanse CDC. Tioga Tours BV aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventuele fouten in deze informatie. Wij besteden de grootste zorg aan onze informatie, maar regels kunnen veranderen. Je blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten, vaccinaties, covid-testen, et cetera. Kijk zelf op officiële pagina's zoals nederlandwereldwijd.nl/landen/verenigde-staten-van-amerika/reizen/reisadvies voor de inreisvoorwaarden.

Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!