Amerika open voor gevaccineerde reizigers

door Onze redactie do 28 okt. 2021 10:00 bijgewerkt op ma 13 jun. 2022 9:40

In deze blog vind je een samenvatting van de inreisregels voor de Verenigde Staten. Er is geen testverplichting. Wel is er een vaccinatieverplichting voor alle reizigers van 18 jaar en ouder en dient elke reiziger van 2 jaar en ouder een Attestation Form in te vullen. Ga altijd uit van de informatie op de officiële Amerikaanse overheidswebsite.

Info Corona-virus Noord-Amerika

Reizen naar de VS: Vereiste vaccinaties

Alle vaccins die door de WHO zijn goedgekeurd zijn geldig voor jouw reis naar de Verenigde Staten. Ook AstraZeneca. Voorwaarden om heen te reizen zijn:

 • Vaccinatieverplichting: Voor reizen naar de VS moet iedereen vanaf 18 jaar volledig gevaccineerd zijn (2 doses Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca; 1 dosis Janssen; of een combinatie van 2 goedgekeurde vaccins). Kijk via deze link of dit voor jou geldt. Er gelden slechts enkele uitzonderingen. Let op: ook als je Corona hebt gehad, moet je volledig gevaccineerd zijn. Er is geen 'houdbaarheidsdatum': de datum van de laatste vaccinatie doet er niet toe.
 • Testverplichting: vervallen per 12 juni 2022
 • Houd de website van het CDC in de gaten voor uitgebreide en meest actuele informatie.
 • Vul het attest in, zie hieronder.
 • In het vliegtuig zijn mondkapjes soms nog verplicht, dit kan per luchtvaartmaatschappij verschillen.

Reizen met kinderen

Op dit moment zijn er voor de VS geen vaccinatie-vereisten voor kinderen t/m 17 jaar.

Attestation Form invullen (schriftelijke verklaring) voor de heenreis USA

Elke reiziger van 2 jaar en ouder moet een attestation-formulier invullen en kunnen tonen: open het Attestation Form op www.cdc.gov. Dit geldt voor ALLE vertrekken naar de VS, dus ook vanuit Brussel of een Duitse luchthaven.

Meenemen op reis

Wij raden je aan om al je corona- en vaccinatiegerelateerde documenten mee te nemen op reis, in je handbagage. Zorg dat je alles zowel digitaal (opgeslagen op je telefoon en/of in je mailbox) als geprint altijd bij de hand hebt. Denk aan je vaccinatiebewijs (origineel en Engelstalig, zie hieronder), gele boekje en de registratiekaart die je bij je laatste vaccinatie kreeg. Je moet namelijk overal en altijd een papieren of digitale versie kunnen tonen van je (vaccinatie)documenten. Neem ook mondkapjes mee; ze zijn nog niet overal afgeschaft.
Hotelovernachtingen: Op verschillende bestemmingen kan een verschillend beleid worden gevoerd. Houd er rekening mee dat hotels aanvullend beleid en beperkingen kunnen implementeren, zoals het laten zien van een vaccinatiebewijs en het dragen van gezichtsmaskers in openbare ruimtes.

Coronacheck app: twee Engelstalige bewijzen tonen

Met de Coronacheck-app is het mogelijk om in de app je losse vaccinaties te tonen. Zorg dat je deze voor vertrek paraat hebt. Als je deze app gebruikt, maar nog maar één QR-code ziet staan, dan moet je via het plusje rechtsboven nogmaals je vaccinaties toevoegen. Klik op het plusje en daarna op 'Vaccinatiebwijs'. Log in met je DigiD en volg de stappen. Als je dit hebt gedaan en vervolgens naar het tabje Internationaal gaat, zie je daar 'Bekijk QR-codes'. Hier staan nu QR-codes voor elke vaccinatie. Als je op 'details' bovenaan klikt, zie je voor elke vaccinatie de Engelstalige gegevens.

Een Engelstalig vaccinatiebewijs printen via coronacheck.nl

Print eveneens je internationale vaccinatiebewijs uit. Dit kan via https://coronacheck.nl. Hier kun je een pdf genereren met een Engelstalig bewijs van elke vaccinatie. Print je bewijs en neem het gele boekje en registratiekaart waarop beide vaccinaties staan, voor de zekerheid mee op reis in je handbagage en zorg dat je deze altijd bij de hand hebt. De werkwijze om het pdf te downloaden, volgt hieronder:

 • Open de website https://coronacheck.nl.
 • Scroll naar beneden en klik op de blauwe button met 'Maak papieren bewijs'.
 • Klik daarna rechtsboven in beeld op Taal: English.
 • Scroll naar onderen, zet het vinkje bij 'privacy statement' en klik op Next.
 • Klik dan op de bovenste regel: 'A vaccination certificate' en log in met je digi-d
 • Op deze pagina kun je nu een pdf downloaden. Sla het document op op je telefoon, mail het naar jezelf en print het ook uit.

Corona gehad en test je nog positief?

Op 12 juni verviel de testverplichting (en daarmee ook de noodzaak van een herstelbewijs). Wel moet elke reiziger van 18 en ouder, dubbel gevaccineerd zijn. Aan die regels verandert niets.

Terugreis naar Nederland/België

Mensen die naar Nederland reizen hebben geen test-, herstel- of vaccinatiebewijs nodig. Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag 5.

Terugreis naar Nederland - overstap in Europa/UK

Voor reizigers die een overstap maken in Londen, zijn geen extra maatregelen van kracht op dit moment. Lees de laatste informatie op de website van de Britse overheid.

Andere landen: Bij een overstap/aankomst in Duitsland zijn geen aanvullende eisen.

Blijf up to date: Lees goed de informatie die je van je luchtvaartmaatschappij ontvangt. Heb je geen specifieke info gekregen, kijk dan op de website van de luchtvaartmaatschappij of vraag het ruim voor vertrek na bij je luchtvaartmaatschappij. Wij proberen natuurlijk ook up to date te blijven en jou op tijd te informeren, maar dit blijkt wegens de snel veranderende regelgeving soms lastig. Een handige tool voor het checken van de regels is de tool van Traveldoc. Vul de gevraagde gegevens in en je krijgt uitgebreide info. Let op, ook hier kunnen geen rechten aan worden ontleend, maar het is een goed startpunt.

Van de VS naar Canada over land en andersom

VS naar Canada: Op 1 oktober 2022 zijn er geen Canadese COVID-19 maatregelen meer: geen vaccinatieverplichting, geen verplicht gebruik van ArriveCAN en ook geen random testen bij aankomst. Dit geldt bij binnenkomst via land, de zee en lucht. Kijk voor meer info op de website van de Canada Border Services Agency (CBSA) en lees onze blog over inreisregels voor Canada.

Canada naar VS: Voor de grensoversteek per auto/camper is geen test nodig, wel een vaccinatiebewijs (indien 18 of ouder) en een mondeling attest. Bekijk de regels op de website van US Customs & Border Protection. Je kunt de tool Travel Assessment op de site van het CDC gebruiken om dit te checken.

Vliegen naar Hawaii

Vanaf 26 maart is het Safe Travels Hawaii-programma niet meer van toepassing. Er zijn geen specifieke vereisten om naar Hawaii te vliegen.

Als je niet voldoet aan de vereisten

Dan word je de toegang tot Amerika ontzegd.

Tijdens je reis (o.a. New York)

Onderweg in de VS zul je merken dat de regels per staat en zelfs per stad kunnen verschillen. Ook hoe de lokale bevolking met de regels omgaat, kan van plek tot plek verschillen. De stad New York is veel in het nieuws geweest vanwege de strenge eisen, ook voor kinderen. Ondertussen zijn veel regels losgelaten. Voor shows op Broadway gelden nog wel striktere toegangseisen. Je leest de laatste updates en regelgeving op www.nycgo.com.

Vragen, meer informatie en updates

Wij proberen deze blog up to date te houden en jou van de meest recente en belangrijkste informatie te voorzien.

Disclaimer

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. Bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen en vormt slechts een samenvatting/vertaling van de informatie van de Amerikaanse CDC. Tioga Tours BV aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventuele fouten in deze informatie. Wij besteden de grootste zorg aan onze informatie, maar regels kunnen veranderen. Je blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten, vaccinaties, covid-testen, et cetera. Kijk zelf op officiële pagina's zoals nederlandwereldwijd.nl/landen/verenigde-staten-van-amerika/reizen/reisadvies voor de inreisvoorwaarden.

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!