9 wist-je-datjes over Calgary

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks vliegen naar Calgary, een van de grootste steden van West-Canada. Naast dat Calgary vlak bij de Rocky Mountains, Banff National Park en Jasper National Park ligt, is de stad zelf ook zeker een bezoek waard. In deze levendige plek is namelijk van alles te beleven.

Calgary, Canada

1. Wist je dat de Olympische Spelen in Calgary zijn gehouden?

Calgary was in 1988 thuishaven voor de Olympische Winterspelen. Waan je even weer in die tijd en doe of jij een medaillewinnaar bent op Olympic Plaza. In 1988 werden op dit plein de medailleceremonies gehouden, tegenwoordig worden hier festivals en concerten georganiseerd. Wil jij je een echte olympiër voelen? Ga dan naar het Olympic Park, aan de westkant van de stad, waar je kunt skiën, snowboarden en bobsleeën. Ben jij niet snel bang? Dan is Downhill karten wat voor jou! Ga in Olympic Park met de skilift naar boven en daal met een speciale kart de 1800 meter lange baan vol hoeken, tunnels en drempels af, gegarandeerd een avontuurlijke karttocht. In de zomer kun je in het park mountainbiken, bungeejumpen en ziplinen. Een leuk Nederlandse tintje: schaatser Yvonne van Gennip haalde maar liefst drie gouden medailles tijdens de Olympische Winterspelen in 1988.

Karten in Olympic Park, Calgary

2. Wist je dat je vanuit de stad de Rocky Mountains kunt zien liggen?

Beklim de Calgary Tower en zie met helder weer de machtige Rocky Mountains liggen. Deze toren van 191 meter hoog is kenmerkend voor de skyline van Calgary. Heb je hoogtevrees? Sla dan deze attractie maar even over, de vloer is namelijk van glas en je kijkt loodrecht naar beneden. Boven in de top zit het Sky 360 Restaurant, die langzaam draait tijdens het eten, voor een fantastisch uitzicht over de hele stad.

Calgary Tower Calgary Tower

Skyline van Calgary

3. Wist je dat je voordelig kunt shoppen in Calgary?

Houd jij van shoppen? Dan is Calgary the place to be. Ze heffen namelijk geen sales tax! En de keuze is reuze wat betreft winkelgebieden. Leef je uit in Downtown Calgary met 3.000 individuele winkels, laat je verrassen bij een van de boerenmarkten of ga helemaal los in een winkelcentrum. Cross Iron Mills is het grootste een-verdieping-winkelcentrum van de provincie Alberta met meer dan 200 winkels.

Cross Iron Mills, Calgary

4. Wist je dat Calgary elk jaar een groot rodeo-festival organiseert?

Het wereldberoemde rodeo-festival Calgary Stampede brengt het wilde westen weer tot leven. Het evenement vindt plaats in de maand juli, duurt tien dagen en trekt meer dan 1,2 miljoen deelnemers en bezoekers, waarmee het een van de grootste festivals van Canada is. Dus zet je mooiste cowboyhoed op en geniet van de parade, rodeo’s, live-entertainment en grote shows.

Calgary Stampede

5. Wist je dat Calgary al best oud is?

En mede daarom hebben ze het levendige Heritage Park Historical Village geopend, een openluchtmuseum en themapark over de geschiedenis van West-Canada. Krijg een leuke indruk van het dagelijkse leven van rond 1900 en beleef het leven uit die tijd. Medewerkers, gekleed in historische kleding, vertellen enthousiast leuke wetenswaardigheden over de oude huizen, de winkeltjes, het indianendorpje, het museum, het fort en andere zaken. Ben jij een liefhebber van oldtimers? Sla dan het Gasoline Alley Museum niet over. Maak een ritje met de stoomtrein of vaar mee op een radarboot.

Calgary Heritage Park

6. Wist je dat de stad ook mooie stukken groen heeft?

Wil je even ontsnappen aan de drukte in de stad? Pak dan je fiets of trek je wandelschoenen aan en verken Fish Creek Provincial Park, met ongeveer 80 kilometer aan wandel- en fietspaden de ideale plek om even te ontspannen. Dit uitgestrekte park ten zuiden van Calgary is een van Noord-Amerika’s grootste stadsparken en biedt ook de mogelijkheid om wildlife te spotten. Wees alert bij de wateren Bow River en Fish Creek, daar worden regelmatig coyotes, bevers en herten gespot.

Fish Creek Provincial Park, Calgary

7. Wist je dat je vanuit Calgary een dagtrip naar diverse (nationale) parken kunt maken?

Calgary ligt in een prachtig gebied, met fascinerende natuurparken met gletsjers, rivieren, watervallen en prachtige meren. Denk hierbij aan Banff National Park met o.a. Lake Louise, Yoho National Park met o.a. Lake O’Hara en het iets verder gelegen Jasper National Park met o.a. Maligne Canyon. Maar ook het oosten van Calgary is een bezoek waard, bezoek bijvoorbeeld Dinosaur Provincial Park waar de gedachte aan de dinosauriërs levend wordt gehouden. Verken deze parken te voet of op de fiets en houd je ogen open voor wildlife, zoals beren en elanden.

Lake Louise, Banff National Park

8. Wist je dat Drumheller in de buurt van Calgary ligt?

Drumheller ligt in de Red Deer River Valley op ongeveer 1,5 uur rijden van Calgary. Het kale en rotsachtige landschap staat bekent om de vondsten van fossielen en dinosaurusskeletten. De plaats staat dan ook geheel in het teken van dinosauriërs en badlands. Bezichtig in het Royal Tyrrell Museum of Palaeontology meer dan 130.000 fossielen en circa veertig dinoskeletten, waaronder een geraamte van een Tyrannosaurus rex. Maar dat is nog niet alles, ontdek ten zuidwesten van Drumheller de vele hoodoos. Dit zijn smalle, grillige rotspilaren die ontstaan zijn door erosie. Zeker een bezoek waard!

Hoodoos, Drumheller Fossiel van dinosaurus, Drumheller

9. Wist je dat Calgary een Sunny City is?

Oké, Calgary wordt waarschijnlijk nooit de warmste stad op aarde, maar in Canada zit deze plaats bij de top qua zonuren per jaar. Het is soms erg koud in de stad, maar je geniet dan wel van veel zonlicht. En dat is natuurlijk altijd fijn!

Downtown Calgary

Op tour in Calgary

Wanneer ga jij op ontdekkingstocht in Calgary? Bekijk onze camperreis of onze autoreis. Uiteraard kun je de route naar wens aanpassen in onze routeplanner.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan