Redactionele blogs

"The system is rigged!"

Door Maurits van den Toorn op wo 30 nov 2016 19:35:00

We horen het Donald Trump nog roepen: "The system is rigged!". Ook al is hij inmiddels president-elect omdat hij voldoende kiesmannen heeft binnengehaald, hij blijft erop hameren omdat hij níet de popular vote heeft gewonnen. In zijn denkraam kan dat alleen maar doordat er iets mis is met het kiesstelsel. Eigenlijk heeft hij daar wel enigszins gelijk in, maar op andere manier dan hij bedoelt.

Donald Trump

Music Monday - Folk Music

Door Maurits van den Toorn op ma 28 nov 2016 19:10:00

Een man, een gitaar, een mondharmonica. Folk music is een muziekvorm die nu eens níet specifiek Amerikaans is. Eigenlijk gaat het om volksmuziek die overal op aarde wordt gemaakt, vandaar dat het tegenwoordig ook vaak wereldmuziek wordt genoemd. Hoewel Folk music wel een tot ‘kunstmuziek’ doorontwikkelde vorm ervan is.

Woody Guthrie, foto: Public Domain/Library of Congress's Prints and Photographs

King of the road

Door Maurits van den Toorn op za 19 nov 2016 19:25:00

‘Alles in Amerika is groter’ is typisch zo’n uitspraak waarover je fijn met elkaar in discussie kunt gaan. Want is dat nou echt zo? Eerlijk gezegd: meestal wel, en voor één ding geldt het zeker: vrachtwagens.

Amerikaanse trucks

Verkiezingen winnen en toch verliezen

Door Maurits van den Toorn op ma 14 nov 2016 14:15:00

Raar maar waar: in de Verenigde Staten kun je de verkiezingen winnen en vervolgens toch geen president worden. Hillary Clinton heeft het nu meegemaakt, zestien jaar geleden overkwam het Al Gore in zijn strijd tegen George W. Bush. Hoe dat kan? Het is allemaal het gevolg van een beslissing uit 1787.

White House, Washington DC

Trump is president!

Door Maurits van den Toorn op wo 9 nov 2016 13:45:00

Het onvoorstelbare in de ogen van velen is gebeurd: Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen en treedt op 20 januari aan als de 45ste Amerikaanse president! En, eigenlijk nog belangrijker: ook het Congres is helemaal in Republikeinse handen. Toen nog niet alle stemmen waren geteld was al duidelijk dat Trump 276 kiesmannen had binnengehaald, zes meer dan nodig waren. Zoals we vaker hebben gezien is het verschil in popular vote marginaal. Hoewel inmiddels meer mensen hun stem hebben uitgebracht op Hillary Clinton, verandert dit niets aan de uitslag.

Donald Trump

Waarom zijn schuren in Amerika rood?

Door Maurits van den Toorn op di 1 nov 2016 20:10:00

Als je door de Verenigde Staten rijdt, zie je uiteraard veel boerderijen met stallen en schuren. Die bijgebouwen zijn opvallend vaak rood, afgezet met witte biezen. Waarom rood? Een kwestie van traditie, te vergelijken met het Nederlandse gebruik om veel houtwerk donkergroen te schilderen. Maar het is niet zomaar een traditie, er zit een heel praktische reden achter.

Rode schuur

Yellowstone National Park: niet te missen

Door Maurits van den Toorn op di 18 okt 2016 19:25:00

Het is het oudste National Park en ook een van de grootste: Yellowstone National Park. Met een oppervlakte van bijna 9000 vierkante kilometer is het park groter dan Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland samen. Belangrijker is dat het ook een van de spectaculairste parken is. Yellowstone National Park ligt in Wyoming, verder weg van een populaire stad als San Francisco dan het populaire Yosemite, maar is goed te bereiken als je als uitvalsbasis Salt Lake City of (wat verder weg) Seattle neemt. We noemen vijf dingen in het park die je niet mag missen.

West Thumb Geyser Basin, Yellowstone
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan