10 hoogtepunten van Ottawa

bijgewerkt op di 23 jan 2024 15:00

Op zoek naar een plek waar je in de ochtend de natuur intrekt, de middag vult met een museumbezoek en de dag afsluit met een speciaalbiertje in de lokale brouwerij? Dan zou Ottawa wel eens jouw stad kunnen zijn. Deze stad is vriendelijk voor voetgangers en nog vriendelijker voor fietsers en de natuur. De hoofdstad van Ontario beschikt bovendien over een aantal uiteenlopende buurten en wordt omgeven met groen en heerlijke dagtripjes. We nemen je mee langs de tien hoogtepunten van Ottawa!

1. Op bezoek bij het parlement

Ottawa is het politieke hart van het land. Dat verklaart de aanwezigheid van statige parlementsgebouwen. Op Parliament Hill, aan de zuidelijke oever van de Ottawa-rivier, vind je drie grote, neogotische gebouwen. Naast ‘s werelds meest gegooglede politicus, Justin Trudeau, zit hier ook de rest van het parlement. Het bekendste aanzicht is natuurlijk de Peace Tower die hoog boven de rest van de gebouwen uitsteekt. Aan de voet van de beroemde toren is het bezoekerscentrum gevestigd. Iedere dag om 10 uur ‘s ochtends ben je hier getuige van een strak uitgevoerde wisseling van de wacht. Erg de moeite waard! Houd er rekening mee dat het Centre Block (inclusief de Peace Tower), House of Commons en Senate vanaf 2019 maar liefst tien jaar gesloten zijn voor grondige renovaties. Je kunt terecht in het West Block en bij het voormalige centrale treinstation.

The

2. De Notre Dame. Maar dan van Ottawa.

Zoals wel vaker het geval is met oude gebouwen in Canada, kennen wij in Europa kathedralen die veel ouder zijn dan de in 1840 gebouwde Notre Dame Cathedral-Basilica. Des al niettemin is het oudste gebouw van Ottawa toch een ongelooflijk mooie plek en zeker een bezichtiging waard. Het gebouw is gedecoreerd met gigantische groene marmeren pilaren, grote glas in lood ramen en een sierlijk plafond dat bezaaid is met sterren.

De Notre Dame, Ottawa

3. Een laan vol highlights

Welkom op Sussex Drive. Hier bevinden zich onder andere het National Peacekeeping Monument, The National Gallery of Canada en het hoofdkwartier van de Royal Canadian Mint voor munten en medailles. Op nummer 24 woont de Canadese minister-president en op nummer 1 vind je het huis van de gouverneur-generaal van Canada. Dit klassieke gebouw met chique vertrekken is toegankelijk voor publiek.

Sussex Drive, Ottawa. Credit: Ottawa Tourism

4. Daar aan de waterkant

In de winter is het ‘s werelds langste schaatsbaan (8 kilometer), in de zomer biedt het een breed scala aan recreatiemogelijkheden. Het in totaal 202 kilometer lange Rideau kanaal stroomt dwars door de stad en in zomer vind je zowel aan het water als op het water veel inwoners die zich vermaken. Vaar met een bootje of kano langs de oevers. Of bezoek het kasteel Château Laurier, een reusachtig hotel. Vanaf het terras kijk je uit op de beroemde sluizen, de Ottawa Locks.

Schaatsen op Rideau Canal, Ottawa. Credit: James Peltzer

5. Even offline: Gatineau park

Aan de overkant van het water vind je de stad Gatineau, in het Franstalig gedeelte van Canada. Aan de rand van deze stad, op twintig minuten rijden van Ottawa, is het 361 km² grote Gatineau Park. Hier kun je prachtige wandelingen maken, sommige routes vinden hun oorsprong nog bij de First Nations. Je kunt hier ook ziplinen of in de winter genieten van het skigebied Camp Fortune!

Ga wandelen of fietsen in Gatineau Park, Ottawa. Credits: James Peltzer

6. Bezoekje aan Maman

Als hoofdstad van Ontario, bevinden zich hier natuurlijk een aantal signature musea. Om te beginnen het museum met de gigantische beroemde spin (genaamd ‘Maman’) op zijn terrein: De National Gallery of Canada. Ongelooflijk de moeite waard met veel werk van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Verder vind je hier het Canadian Museum of History aan de andere zijde van de rivier. Dit museum beschikt onder andere over een grote collectie totems en wijdt veel aandacht aan de geschiedenis van de First Nations.

Budgettip: overweeg bij een bezoek aan meerdere musea een museumpas.

Maman, de spin voor The National Gallery of Canada

7. Momentje voor jezelf: Nordik Spa-Nature

Of je nou flinke wandelingen in Gatineau Park hebt gemaakt, of blaren hebt van het winkelen in Ottawa: een spa-momentje is altijd welkom toch? En helemaal in de grootste spa van Noord-Amerika, Nordik Spa-Nature. Het resort zelf doet Scandinavisch aan, maar de omgeving is de wijdse, bosrijke natuur van Gatineau. Met tien baden, negen sauna’s en tal van andere faciliteiten ben je hier wel een dagje zoet. Om natuurlijk uitgerust verder te gaan met de rest van je reis!

Nordik Spa-Nature, net buiten Ottawa. Credit: Nordik Spa-Nature

8. Biertje?

Zoals Frankrijk het land van wijn is, is Canada hard op weg om het equivalent hiervan te worden op het gebied van (jawel) bier! Er zijn volgens de Huffington Post meer dan dertig verschillende brouwerijen in de stad Ottawa te vinden. Om een paar bierjuweeltjes te noemen: Flora Hall Brewery, een garage die omgetoverd is tot prachtige brouwerij. Of de Bicycle Craft Brewery, waar Ottawa’s liefde voor hippe fietsen en liefde voor bier lekker samenkomen. Tot slot willen we Lowertown Brewery nog in de spotlight zetten, in de Byward Market, een prachtige locatie waar je ook lekker kunt eten. Hier is ook regelmatig live muziek. Je kunt als excursie een biertour boeken langs een aantal brouwerijen.

Lowerton Brewery, Ottawa. Credit: Ottawa Venues

9. Gefrituurde Beverstaart

Ontbijt? Lunchtijd? Snacks? Maakt allemaal niks uit, ga naar Byward Market. De historische markt bevindt zich in de gelijknamige buurt. Hier kun je heerlijk struinen langs de boetiekjes, kraampjes en vooral eettentjes. Ook is dit de plek om Ottawa’s nachtleven te verkennen. Een must-eat die we je echt op het hart willen drukken, een snack met zijn eigen merchandise namelijk: de Beavertail. Een beavertail is een soort gefrituurde, platte donut die wordt belegd met je stoutste suikerdromen. Een andere tip, wat lichter verteerbaar: Hotel Andaz in deze buurt heeft prachtige zonsondergangen vanaf het dakterras.

Koop een beavertail op ByWard Market, Ottawa. Credit: Destination Canada

10. Row, row, row your boat

Je kunt Ottawa bijna niet verlaten zonder een water-gerelateerde-activiteit te hebben gedaan. Hou je van een ruiger boottochtje? Ga wildwater raften. Mag het iets rustiger? Huur een kano en peddel langs het Rideau kanaal. Liever met je voeten op het land? Je kan heel goed een biertje (daar is ‘ie weer) drinken bij Tavern on the Hill in het zomerseizoen, met uitzicht op de watervallen. Op sommige dagen vind je hier ook live jazz-muziek!

The Owl Rafting, Ottawa. Credit: Owl Rafting On The Ottawa River

Ook naar Ottawa?

Meer Ottawa

Benieuwd wat de Canadese hoofdstad Ottawa nog meer te bieden heeft?

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan