10 hoogtepunten van New York

bijgewerkt op ma 31 jan 2022 8:00

Je snapt dat in “The city that never sleeps” tal van hoogtepunten zijn. Vaak vrij letterlijk, aangezien New York een stad vol immens hoge gebouwen is. Of je nou een kenner bent óf op het punt staat om voor het eerst te gaan: in New York raak je nooit uitgekeken. Om je een beetje wegwijs te maken, hebben wij de 10 ultieme hoogtepunten voor je op een rij gezet. En omdat de stad de reputatie heeft nogal duur te zijn, ontbreken ook de budgettips niet.

1. Statue of Liberty

We beginnen natuurlijk met het beroemdste symbool van New York: het Vrijheidsbeeld. Je komt er alleen met een boot, want het beroemde beeld is gevestigd op Liberty Island. Verder kun je een bezoek zo duur, lang of kort maken als je zelf wilt. Loop bijvoorbeeld om de voet van het beeld heen, maar je kunt er ook ín. Voor de volledige beleving ga je naar de kroon. Je moet tickets voor een bezoek aan het Statue of Liberty wel (ruim) van te voren reserveren via Statue Cruises! Leuk feitje: het standbeeld was een cadeautje van de Fransen. Sterker nog, het beeld is ontworpen door Gustave Eiffel, de man achter (je verwacht het niet) de Eiffeltoren. Combineer een bezoek aan Liberty Island met een bezoek aan Ellis Island en leer meer over de migrantengeschiedenis van New York.

Budgettip: Met de Staten Island Ferry vaar je gratis en voor niets langs het beeld. Aan de overkant ga je van boord en neem je de eerste ferry weer terug.

Vrijheidsbeeld, New York

2. 9/11 Memorial

Een serieuze bezienswaardigheid, waar je een goed beeld krijgt van de weerslag die de aanslag in 2001 op de stad had en nog steeds heeft. Op de randen van de grote bassins, waar eerst de torens stonden, staan de namen van slachtoffers gegraveerd. Op zeven minuten lopen vind je het bijzondere WTC-station Oculus. Het spectaculaire gebouw van staal en glas is zo gebouwd dat ieder jaar op 11 september exact om 10.28 uur het zonlicht door een gat naar beneden schijnt. Dit is het tijdstip waarop de laatste toren viel. Meer weten over de aanslagen? Bezoek het 9/11 Memorial Museum. Hier vind je stukken die op allerlei manieren verband houden met deze zwarte dag.

Budgettip: Het 9/11 Memorial Museum is iedere avond gratis open van half acht tot negen uur. Op dinsdag is het museum vrij toegankelijk, maar die tickets zijn wel volgens het first come, first serve-systeem.

9/11 Memorial, New York

3. Empire State Building

102 verdiepingen en 381 meter hoog: het Empire State Building. Moeilijk voor te stellen dat deze beroemde toren in het begin de bijnaam ‘Empty State Building’ had. Dit omdat er in het begin maar moeilijk huurders voor gevonden konden worden. Bijna een eeuw na de bouw is de populariteit ongekend. Aan een bezoekje hangt wel een prijskaartje, maar het uitzicht is spectaculair. Je kunt overigens voor meer uitzicht ook in het Rockefeller Center naar het Top of the Rock Observation Deck, voor een uitzicht vanaf de zeventigste verdieping. Bij het One World Trade Center heb je vanaf het One World Observatory ook een prachtig uitzicht, de lift brengt je in minder dan een minuut naar de top.

Budgettip: Er zijn géén dagen waarop het goedkoper is, maar het is wel slim om je te verdiepen in een New York Pass waarbij je korting krijgt op meerdere attracties in de stad.

Empire State Building, New York

4. MET, MoMA, Musea

New York is het thuis van een aantal van de mooiste en grootste musea ter wereld. Bijvoorbeeld The Metropolitan Museum of Art, The Museum of Modern Art en nog veel meer. Een voltreffer voor ouder én kind is het American Museum of Natural History. Hier sta je oog in oog met gigantische dinoskeletten, leer je over de nog levende wilde dieren en bezoek je spectaculaire tijdelijke tentoonstellingen. Stel nou dat het weer een dagje (of drie) tegenzit, is er nog voldoende te beleven. Kindertip: er zijn speciale nachten waarop kinderen mogen overnachten in het museum, bekijk de website voor meer informatie. Net als in de film Night at the Museum!

Budgettip: Lekker gratis: het MoMA is iedere vrijdag van 17:30 tot 20:00 vrij toegankelijk. Er zijn ook speciale combinatiepassen zoals de The New York Pass en de Citypass waarmee je korting krijgt op deze musea.

The American Museum of National History, New York

5. Central Park

Ben je klaar met de dino’s in het American Museum of Natural History? Het museum grenst aan het beroemdste park van de wereld: Central Park. Midden in Manhattan vind je een oase van rust met grasvelden, bomen en bankjes om op uit te rusten. Maar ook bekende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld Belvedere Castle. In dit kasteeltje bevindt zich een bezoekerscentrum en omdat het wat hoger ligt, heb je een prachtig uitzicht op Central Park. Ben je Beatles fan? Strawberry Fields is een eerbetoon aan de Britse popgroep en een gedenkplaats voor de overleden zanger John Lennon. Er is vaak wel iemand die een liedje op de gitaar pingelt op deze plek.

Budgettip: Je kunt kiezen voor een fietstour met gids, wat een ontzettend leuke manier is om in de buitenlucht langs alle bijzonder plekken te crossen. Maar wil je een dagje de hand op de knip? Dan kun je ook prima in je eentje door het park wandelen. Google even op een free walking tour in Central Park , hier kom je leuke routes en gratis tours tegen.

Central Park, New York

6. Times Square

Wereldberoemd en complete gekte: Times Square. De neon-advertenties knallen op je netvlies, het is er altijd druk maar het is een echte must-see. Inmiddels komen er ook steeds meer interactieve reclameborden bij, wat Times Square nog meer een beleving maakt. Je vindt zelfs hier prachtige musea, zoals het National Geographic Encounter. Daarnaast loop je natuurlijk iconische straatartiesten tegen het lijf, de één in kostuum, de ander in… iets minder kostuum. Van de kostuums wandel je zo naar de Broadwaymusicals want er bevinden zich maar liefst veertig theaters rondom dit drukke punt. Tot slot is Times Square een heus shoppingwalhalla, want grote merken doen het hier bigger and better, zoals de M&M Megastore.

Budgettip: Hoera! Rondlopen op Times Square kost je niks. Voor de musea geldt natuurlijk weer dat je er slim aan doet om van te voren het e.a. uit te zoeken. Madame Tussauds en het National Geographic Encounter doen niet aan gratis dagen, maar met een Citypass kun je nog flink bezuinigen.

Times Square, New York

7. Brooklyn Bridge

Iconisch, overdag en in de nacht: de Brooklyn Bridge. Loop, fiets, rijdt over de beroemde de brug. In 1883 werd de brug geopend en vormt het een verbinding tussen de wijk Manhattan en Brooklyn. Hij is gigantisch! Een wandeling naar de overkant kost je ongeveer 20 minuten. In de avond is het extra leuk omdat de stalen kabels dan verlicht zijn.

Budgettip: Nou goed, Citibike zegt het zelf al op hun website: fietsen is sneller dan lopen, goedkoper dan een taxi en leuker dan de metro! Het systeem van een Citibike is gebruiksvriendelijk en fijn voor de portemonnee. Je huurt door heel New York via dit bedrijf een fiets, door lid te worden van hun app. Je pakt een fiets (je hebt overal Citibike-punten) en rijdt er korte afstanden (max. 30 minuten) mee naar je volgende bestemming. Een dag lidmaatschap kost $ 12,- en voor drie dagen betaal je $ 24,-.

Brooklyn Bridge, New York

8. High Line Park

Een mooie mix tussen een stadswandeling en een park: een wandeling door High Line Park. De route loopt over een oud treinspoor. De omgeving is een echte urban jungle, een mix van industriegebied en veel groen. Wandel ontspannen langs de wolkenkrabbers, aangelegde tuinen en moderne architectuur. Je kijkt je ogen ook uit onderweg doordat er langs de route veel kunst staat, en in de zomer vind je onderweg kraampjes voor frisse limonade’s, koffie en snacks. Let wel op: het park heeft openingstijden van zeven tot zeven!

Budgettip: Ook dit is lekker gratis, net als de app. Of je downloadt van tevoren de High Line Pocket Guide met info en een plattegrond. Ook hier kun je, zoals bijna overal in New York, een tour boeken. De tours zijn gratis en worden gegeven door de vrijwilligers, ook wel High Line Docents genoemd. Leuk om inside-information te krijgen.

High Line Park, New York

9. Leuke buurten: Van China Town naar Williamsburg

New York wordt geroemd om de diverse buurten. Om er een paar te noemen: in China Town waan je je even in China, zo anders is de stad hier. Versierde, drukke straten. Eethuisjes, marktkraampjes en volgestouwde winkeltjes. Wandel tussen de hipsters in Williamsburg, Brooklyn. Deze buurt is enorm levendig met fancy koffiebarretjes, streetart, vlooienmarkten. Op zoek naar een buurt die om eten draait? Wandel naar Little Italy. Hier zijn de straten volgepakt met (inderdaad) Italiaanse restaurants. De hele buurt ademt culinaire sferen en alles draait om goed eten en drinken.

Budgettip: Ook hier geldt dat het zoeken op een free tour gecombineerd met de buurt naar keuze, je leuke guided tours oplevert.

Williamsburg, New York

10. Sssst… Geheim

Tot slot willen we het even hebben over een trend van de afgelopen jaren. De inside-information, de geheime tip: de speakeasy café’s. Een speakeasy is een ‘geheime’ bar, zoals die ook bestonden tijdens de drooglegging in de jaren ‘20. In deze tijd werd officieel geen alcohol geschonken, maar schijnt de alcohol rijkelijker te hebben gevloeid dan ooit te voren. Ook nu geven deze barren je het gevoel dat je iets ontdekt hebt, met bijzondere cocktails en tot in de puntjes verzorgde bediening. Een drankje in een speakeasy is een ervaring op zich. Je vindt deze barretjes niet op de kaart, niet in de boekjes. Je moet goed zoeken maar dan beland je via via op de mooiste plekken, achter ogenschijnlijk saaie deuren en verstopte wandjes. De reden dat we het woord ‘geheim’ tussen aanhalingstekens schrijven is simpel: zoekt op het internet en gij zult vinden. Maar dat doet niks af aan de belevenis van een bezoek aan een speakeasy.

Budgettip: Jawel, óók hier kun je een tour voor boeken. Van te voren boeken levert je vaak nog wel een korting op.

Speakeasy, New York

Ook naar New York?

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan